Κορονοϊός-Βρετανία: Eπείγουσα επιστροφή περιορισμών ζητούν οι γιατροί λόγω νέας μετάλλαξης

Κορονοϊός-Βρετανία: Eπείγουσα επιστροφή περιορισμών ζητούν οι γιατροί λόγω νέας μετάλλαξης

Επείγουσα έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση, να επαναφέρει περιορισμούς κατά του Covid-19, απηύθυναν οι γιατροί στη Βρετανία, λόγω υψηλού επιπέδου λοιμώξεων στη χώρα και μιας νέας μετάλλαξης του ιού, σύμφωνα με το CNBC. 

Στη Βρετανία το ποσοστό λοιμώξεων είναι πολύ υψηλό, με αυξάνουσα εισροή ασθενών στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορονοϊού. Επιπροσθέτως, οι ειδικοί ανησυχούν καθώς έχει εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του ιού, την οποία και παρακολουθούν.

Οι υγειονομικοί προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να «πέσει σε χειμερινή κρίση», καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να εφαρμόσει ένα «Plan B». Πρόκειται για μια «υπόσχεση» της κυβέρνησης προς τους επιστήμονες, τον περασμένο μήνα, αναφορικά με την επαναφορά μέτρων εναντίον του κορονοϊού, όταν η Εθνική Υπηρεσία Υγείας υποστεί μεγάλη πίεση στην οποία δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Αξιωματούχοι της Συνομοσπονδίας NHS, που εκπροσωπεί οργανισμούς σε όλο τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου, κάλεσαν την κυβέρνηση να θεσπίσει αμέσως μέτρα, όπως υποχρεωτική μάσκα προστασίας σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Η Βρετανία καταγράφει επί του παρόντος μεταξύ 40.000 και 50.000 νέων κρουσμάτων Covid-19 την ημέρα και ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αυξάνεται σταθερά, αν και με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι αρχικά στην πανδημία, χάρη στα εμβόλια, τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης, νοσηλείας και θανάτου.

Την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 43.738 νέα κρούσματα Covid-19, μείωση από τη Δευτέρα όταν καταγράφηκαν 49.156 νέα κρούσματα, τα οποία σημείωσαν τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό σε τρεις μήνες.

Οι περιορισμοί κατά του κορονοϊού στην Αγγλία καταργήθηκαν στις 19 Ιουλίου όταν άνοιξαν ξανά οι παμπ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα. Η χρήση μάσκας έγινε επίσης σε μεγάλο βαθμό θέμα προσωπικής επιλογής εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είχε επιμείνει προηγουμένως ότι οι περιορισμοί για τον Covid-19 και τα πιθανά lockdown θα επέστρεφαν μόνο ως έσχατη λύση και ότι η χώρα πρέπει «να μάθει να ζει με τον ιό».

Την Τετάρτη, ο Υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng επανέλαβε αυτή τη θέση μιλώντας στο Times Radio: «Πιστεύω απόλυτα ότι θα ήταν εντελώς λάθος για εμάς να επιστρέψουμε σε lockdown».

Νέα μετάλλαξη

Την παρούσα κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει μια νέα μετάλλαξη της παραλλαγής Δέλτα που οι Βρετανοί ειδικοί παρακολουθούν στενά.

Την περασμένη Παρασκευή, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια έκθεση στην οποία ανέφερε ότι «μια υποπαραλλαγή του στελέχους Δέλτα που πρόσφατα ορίστηκε ως AY.4.2 ότι εξαπλώνεται στην Αγγλία» και ότι παρακολουθείται από τους επιστήμονες.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα στη Βρετανία

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βρετανία που κυμαίνονται από τη χαλαρή εφαρμογή του μέτρου της μάσκας (ακόμη και όταν απαιτούνται μάσκες, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, ο κανόνας σπάνια επιβάλλεται) έως μεγάλες εσωτερικές συγκεντρώσεις που έχουν επιτρέψει τη διάδοση του ιού.

Ο δισταγμός για τον εμβολιασμό νεότερων εφήβων, κάτι που έκαναν άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ πολύ νωρίτερα, και η επιστροφή στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, έχουν επίσης αναφερθεί ως λόγοι για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων. 

Αν και η έκρηξη των λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών 0-18 ετών τώρα υποχωρεί καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις στην ηλικία των γονιών τους, όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα.

Ο εμβολιασμός ξεκίνησε νωρίς στη Βρετανία - τον Δεκέμβριο του 2020 και ήταν από τους πρώτους στον κόσμο - ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία μειώνεται μετά από περίπου έξι μήνες από τον εμβολιασμό.

Μέχρι σήμερα, το 78,9% του βρετανικού πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.