Κομισιόν: Η θέση μας για το Brexit δεν αλλάζει - Εντείνονται οι συνομιλίες

Κομισιόν: Η θέση μας για το Brexit δεν αλλάζει - Εντείνονται οι συνομιλίες

«Εποικοδομητική» χαρακτηρίζει η Κομισιόν τη συνάντηση που είχε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, με τον αρμόδιο υπουργό του Ην. Βασιλείου για την έξοδο της χώρας, Στιβ Μπάρκλεϊ.

Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ο κ. Μπαρνιέ ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ μετά τη συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει και στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να εντείνουν τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, ωστόσο τονίζει πως η ευρωπαϊκή θέση παραμένει ίδια.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξηγεί πως «θα πρέπει να υπάρξει μια νομικά λειτουργική λύση στη Συμφωνία Απόσυρσης, με την οποία θα αποφεύγονται τα "σκληρά σύνορα" στην Ιρλανδία, θα προστατεύεται η οικονομία της Ιρλανδίας στο σύνολο της νήσου, καθώς νησιών και η συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής" (συμφωνία του Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της διασφαλίζοντας την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα προβεί σε απολογισμό των συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ξανά τη Δευτέρα, ενόψει της προετοιμασίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη το πρωί.

Διαβάστε ακόμα:

- Ντ. Τουσκ: Έλαβα «αισιόδοξα μηνύματα» για μια συμφωνία πριν το Brexit