8ος χρόνος, ημέρα 2390η
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Κομισιόν: Ενισχύει την κυβερνοασφάλεια στις «έξυπνες» συσκευές

Κομισιόν: Ενισχύει την κυβερνοασφάλεια στις «έξυπνες» συσκευές
Φωτογραφία αρχείου

Αποφάσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις μέσω «έξυπνων» σκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet ή και ασύρματη ενδοεπικοινωνία, προχωρά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο των ασύρματων συσκευών που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Καθώς τα κινητά τηλέφωνα, τα έξυπνα ρολόγια, οι ιχνηλάτες γυμναστικής και τα ασύρματα παιχνίδια είναι όλο και περισσότερο παρόντα στην καθημερινή μας ζωή, οι απειλές στον κυβερνοχώρο αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για κάθε καταναλωτή.

Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη στην οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό που εγκρίθηκε την Παρασκευή αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι όλες οι ασύρματες συσκευές είναι ασφαλείς πριν πωληθούν στην αγορά της ΕΕ.

Αυτός ο νόμος καθορίζει νέες νομικές απαιτήσεις για διασφαλίσεις κυβερνοασφάλειας, τις οποίες οι κατασκευαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κατά το σχεδιασμό και την παραγωγή των σχετικών προϊόντων.

Θα προστατεύσει επίσης το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, θα αποτρέψει τους κινδύνους νομισματικής απάτης και θα εξασφαλίσει καλύτερη ανθεκτικότητα των δικτύων επικοινωνίας μας.

Τα μέτρα που προτείνονται θα καλύπτουν ασύρματες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλα προϊόντα ικανά να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, παιχνίδια και εξοπλισμός παιδικής φροντίδας, όπως συσκευές παρακολούθησης μωρών καθώς και μια σειρά από εξοπλισμό, όπως έξυπνα ρολόγια ή ιχνηλάτες γυμναστικής.

Στόχος των μέτρων να βοηθήσουν:

  • Στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του δικτύου: Οι ασύρματες συσκευές και τα προϊόντα θα πρέπει να ενσωματώνουν λειτουργίες για να αποφευχθεί η βλάβη των δικτύων επικοινωνίας και να αποφευχθεί η πιθανότητα χρήσης των συσκευών για διακοπή της λειτουργίας ιστότοπου ή άλλων υπηρεσιών.
  • Στην καλύτερη προστασία του απορρήτου των καταναλωτών: Οι ασύρματες συσκευές και τα προϊόντα θα πρέπει να διαθέτουν λειτουργίες που να εγγυώνται την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών θα γίνει ουσιαστικό στοιχείο αυτής της νομοθεσίας. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές θα πρέπει να εφαρμόσουν νέα μέτρα για να αποτρέψουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή μετάδοση προσωπικών δεδομένων.
  • Στη μείωση του κινδύνου νομισματικής απάτης: Οι ασύρματες συσκευές και τα προϊόντα θα πρέπει να περιλαμβάνουν λειτουργίες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απάτης κατά την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξασφαλίσουν καλύτερο έλεγχο ταυτότητας του χρήστη προκειμένου να αποφευχθούν οι δόλιες πληρωμές.

Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη θα συμπληρωθεί από έναν νόμο για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, ο οποίος θα στοχεύει να καλύψει περισσότερα προϊόντα, εξετάζοντας ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ