Κολομβία: Συνεχίζεται οι πορείες διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων

Κολομβία: Συνεχίζεται οι πορείες διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων

 

Οι οργανωτές των μαζικών διαδηλώσεων στην Κολομβία δεσμεύθηκαν χθες Πέμπτη να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε ωσότου δεχθεί να διαπραγματευτεί με το κίνημα διαμαρτυρίας, καλώντας σε νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την προσεχή Τετάρτη 4η Δεκεμβρίου εναντίον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του και εναντίον των δολοφονιών ακτιβιστών και εκπροσώπων κοινοτήτων.

Οι διαδηλώσεις που άρχισαν την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων συνεχίστηκαν χθες για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Κολομβιανοί βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις για να απαιτήσουν να μην προχωρήσουν τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που φέρονται να καταρτίζουν υπουργοί στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, για να ζητήσουν περισσότερα κονδύλια για την παιδεία και να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι σκοτωμοί υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστών και ηγετών κοινοτήτων και φυλών.

Οι διαδηλώσεις έχουν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια, λεηλασίες και βανδαλισμούς. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις προβάλλουν πλέον το αίτημα να διαλυθεί η μονάδα αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, την οποία κατηγορούν για χρήση δυσανάλογης βίας. Καταγγέλλουν επίσης αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς του στρατού.

 

 

Αυτόχθονες φρουροί, με τα παραδοσιακά τους ραβδιά, έφθασαν χθες Πέμπτη στην Μπογοτά, προερχόμενοι κυρίως από μια περιοχή που σαρώνεται από τη βία που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, για να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας.

Σκοπός τους είναι «να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αυτόχθονες φρουρούς που έχουν δολοφονηθεί στην Κάουκα (νοτιοδυτικά), στην Τσοκό (βορειοδυτικά), στη Ναρίνιο (νοτιοδυτικά), μαζί με αυτούς που αγωνίζονται στις πόλεις», εξήγησε η Άιντα Κιλκουέ, εξ ονόματος της Εθνικής Οργάνωσης Αυτοχθόνων της Κολομβίας (ONIC).

Οι αυτόχθονες ζητούν από το κράτος να τους προστατεύσει, καθώς έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 134 εξ αυτών αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντούκε. Τουλάχιστον 10 αυτόχθονες έχουν σκοτωθεί από αποστάτες των FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης, στην Κάουκα, όπου διάφορες ένοπλες ομάδες συγκρούονται για τον έλεγχο καλλιεργειών κόκας και μαριχουάνας, και παράνομων μεταλλείων χρυσού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ