Κολομβία: Έρευνες για «συνωμοσίες» κατά της ζωής του προέδρου - τρεις συλλήψεις

Κολομβία: Έρευνες για «συνωμοσίες» κατά της ζωής του προέδρου - τρεις συλλήψεις

Οι αρχές της Κολομβίας διενεργούν έρευνα για τουλάχιστον μία πιθανή συνωμοσία με σκοπό να δολοφονηθεί ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, στις οποίες πιθανόν ενέχονται πολίτες της Βενεζουέλας, που συνελήφθησαν φέροντες «πολεμικά όπλα», ανακοίνωσε το Σάββατο ο κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Τρουχίγιο υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του ότι υπάρχουν «αξιόπιστες» πληροφορίες περί σχεδίων να διαπραχθεί επίθεση κατά της ζωής του Ντούκε. Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο.

 Τρεις πολίτες της Βενεζουέλας συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες με όπλα στην κατοχή τους, σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Κολομβίας. «Οι έρευνες των υπηρεσιών πληροφοριών για τις πιθανές επιθέσεις διαρκούν εδώ και πολλούς μήνες», ανέφερε ο Τρουχίγιο. «Σε αυτό προστέθηκε η πρόσφατη σύλληψη τριών πολιτών της Βενεζουέλας στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν πολεμικά όπλα, κάτι το οποίο αυξάνει περαιτέρω τις ανησυχίες», επέμεινε.

Πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και στον στρατό της Κολομβίας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι την 21η Δεκεμβρίου, δύο πολίτες της Βενεζουέλας συνελήφθησαν μέσα σε λεωφορείο στην πόλη Βαγιεδουπάρ (βόρεια) και στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο τουφέκια διαμετρήματος 5,56, ενώ ακόμη ένας ένοπλος τέθηκε υπό κράτηση μερικές ημέρες αργότερα.

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις πληροφορίες για σχέδια επίθεσης εναντίον του Ντούκε και την παρουσία των τριών ενόπλων στην Κολομβία, πρόσθεσαν οι πηγές. Τα μέτρα για την ασφάλεια του προέδρου της Κολομβίας έχουν ενισχυθεί με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, σημείωσαν.

Ο 42χρονος Ντούκε καταφέρεται συχνά με σφοδρότητα εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «δικτάτορα».

Ο Μαδούρο από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κολομβίας ότι προσφέρει στήριξη σε ακροδεξιούς «τρομοκράτες», έπειτα από την απόπειρα κατά της ζωής του με τη χρήση ενός μικρού τηλεκατευθυνόμενου εναέριου οχήματος, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικές ύλες, στις αρχές του Αυγούστου. Η κολομβιανή κυβέρνηση το διέψευσε.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Η Μπογοτά ερίζει ότι στρατιώτες και ελικόπτερα της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς περνούν συχνά τα ούτως ή άλλως πορώδη σύνορα των δύο κρατών.

Η Κολομβία είναι ανάμεσα στις χώρες που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βενεζουέλα, ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας κυρίως των ελλείψεων φαρμάκων και τροφίμων εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ