«Κόκκινη κάρτα» από Νορβηγία- Δανία στη Σουηδία λόγω κορονοϊού

«Κόκκινη κάρτα» από Νορβηγία- Δανία στη Σουηδία λόγω κορονοϊού

H Δανία και η Νορβηγία συμφώνησαν να επιτρέψουν και πάλι τα ταξίδια μεταξύ τους μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο στην συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά για επαναφορά των μετακινήσεων από και προς την Σουηδία, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από τον κορονοϊό.

Η Δανία θα επιτρέψει ακόμα την είσοδο και σε τουρίστες από τη Γερμανία και την Ισλανδία, αλλά με κάποιους περιορισμούς.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέβαλαν περιοριστικά μέτρα από νωρίς, κλείνοντας τα σύνορά τους στις 12 Μαρτίου, κάτι που απέφερε καρπούς καθώς η Νορβηγία να κατέγραψε 8.411 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 236 θανάτους ενώ η Δανία είχε 11.593 κρούσματα και κάτω από 1.000 νεκρούς.

Έτσι λοιπόν οι δύο χώρες βλέπουν ως «μαύρο πρόβατο» τη Σουηδία η οποία έχει πάνω από 36.000 κρούσματα και πάνω από 4.500 νεκρούς. Το ποσοστό θνησιμότητας επίσης είναι πολύ υψηλότερο καθώς καταγράφονται 41,89% θάνατοι στους 100.000 κατοίκους, έναντι 9,8 στη Δανία και 4,4% στη Νορβηγία, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει πολύ ήπια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ιού, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια ανοιχτά και επιτρέποντας την εθελοντική λήψη μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα επιτρέψει τα επαγγελματικά ταξίδια από τις σκανδιναβικές χώρες από την 1η Ιουνίου. Η Δανία έχει ήδη χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα ζευγάρια που μένουν σε διαφορετικές χώρες, για συγγενείς Δανών πολιτών και για όσους έχουν εξοχικά στη Δανία.

Εκτός μένει η Σουηδία, με την Δανή πρωθυπουργό Μέττε Φρεντέρικσεν να δηλώνει ότι η γειτονική χώρα «ανήκει σε διαφορετική κατηγορία» όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού.

«Προσβλέπουμε σε ένα καλοκαίρι όπου θα μπορούμε να καλωσορίσουμε και πάλι κάποιους φιλοξενούμενους και τουρίστες» σημείωσε η Φρεντερίκσεν στην Κοπεγχάγη.

Η Σουηδία διατηρεί τη σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια σε όλες τις χώρες ως τις 15 Ιουλίου. Εντός της χώρας, υπάρχει σύσταση για ταξίδια που δεν υπερβαίνουν τις δύο ώρες.

Peter Steffen/dpa via AP