7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Κοινοβούλιο του Μαρόκου κατά Ευρωβουλής για τους ανήλικους μετανάστες

Κοινοβούλιο του Μαρόκου κατά Ευρωβουλής για τους ανήλικους μετανάστες
APimages

Το Κοινοβούλιο του Μαρόκου αποδοκίμασε σήμερα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορεί το Μαρόκο ότι χρησιμοποιεί τους ανήλικους μετανάστες ως μέσο πολιτικής πίεσης μετά την πρόσφατη συρροή μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

Χθες, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα κείμενο που πρότειναν Ισπανοί ευρωβουλευτές, όπου καταγγέλλει «τη χρησιμοποίηση από το Μαρόκο των ελέγχων στα σύνορα και της μετανάστευσης, κυρίως των ασυνόδευτων ανήλικων, ως μέσου πολιτικής πίεσης σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το γραφείο του μαροκινού Κοινοβουλίου «καταγγέλλει το περιεχόμενο αυτού του ψηφίσματος που περιέχει πολλά ψεύδη» και «επαναλαμβάνει το νομικό καθεστώς» της Θέουτα, την οποία χαρακτηρίζει «κατεχόμενη μαροκινή πόλη» σύμφωνα με μια δήλωση που εκδόθηκε έπειτα από μια επείγουσα σύνοδο χθες βράδυ στη Ραμπάτ, που επαναλαμβάνεται σε μια ανακοίνωση.

Το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για το Μαρόκο.

Για το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών, το ψήφισμα «δεν αλλάζει τίποτα στον πολιτικό χαρακτήρα της διμερούς κρίσης ανάμεσα στο Μαρόκο και στην Ισπανία». «Το πρόβλημα παραμένει με την Ισπανία, όσο οι λόγοι για τους οποίους ξέσπασε δεν έχουν επιλυθεί», προσθέτει σε μια ανακοίνωση.

Η άφιξη, στα μέσα Μαΐου, σχεδόν 10.000 μεταναστών στη Θέουτα, πολλοί εκ των οποίων ανήλικοι, λόγω της χαλάρωσης των συνοριακών ελέγχων από μαροκινής πλευράς, αποτέλεσε το σημείο κορύφωσης μιας μεγάλης κρίσης ανάμεσα στη Ραμπάτ και τη Μαδρίτη.

Την αντιπαράθεση προκάλεσε η νοσηλεία στην Ισπανία, για «ανθρωπιστικούς λόγους», του ηγέτη του αυτονομιστικού κινήματος της Δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο, τον οποίο το Μαρόκο θεωρεί «εγκληματία πολέμου».

Στις αρχές Ιουνίου, το Μαρόκο δήλωσε διατεθειμένο να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ για «την οριστική διευθέτηση» του θέματος των Μαροκινών ασυνόδευτων ανήλικων που βρίσκονται παράτυπα στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ