Κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ - Σύγχυση με την κατάρριψη αεροσκαφών

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ - Σύγχυση με την κατάρριψη αεροσκαφών

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο των Πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, η πολεμική αεροπορία της χώρας κατέρριψε σήμερα δύο ινδικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον πακιστανό αξιωματούχο ένα από τα αεροσκάφη έπεσε στα εδάφη του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν και το άλλο στην ινδική πλευρά της γραμμής ελέγχου. Ο Ινδός πιλότος που κατέπεσε στο πακιστανικό έδαφος συνελήφθη ενώ σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, του οποίου η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, απεικονίζει τον φερόμενο πιλότο με δεμένα μάτια και χέρια.

Ωστόσο η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς άλλες πηγές από την Ινδία αναφέρουν ότι έχει καταρριφθεί ένα αεροσκάφος ενώ ένα ελικόπτερο κατέπεσε κοντά στα σύνορα των δύο χωρών λόγω μηχανικής βλάβης. Σύγχυση επικρατεί και για τον τύπο του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε με κάποια πακιστανικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι πρόκειται για MIG-21 και άλλα να κάνουν λόγο για Mirage 2000. Στο μεταξύ ΜΜΕ της Ινδίας υποστηρίζουν από τη μεριά τους ότι ινδικό Suckhoi 30 κατέρριψε πακιστανικό F-16. 

Επίσημα, πάντως, η Ινδία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισής του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν ένα ινδικό αεροσκάφος.

«Στρατιώτες στο έδαφος είδαν το πακιστανικό αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην πακιστανική πλευρά. Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ραβίς Κουμάρ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.

Eίχε προηγηθεί αεροπορική επιδρομή  του Πακιστάν κατά ακατοίκητων περιοχών της Ινδίας κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η επιδρομή αυτή ήρθε ως απάντηση στη χθεσινή επίθεση της Ινδίας σε στόχους εντός του Πακιστάν. Το πακιστανικό υπουργείο εξωτερικών υποστήριξε ότι η επιδρομή σκοπίμως διεξήχθη σε ακατοίκητες περιοχές, καθώς στόχος ήταν να δείξει στην Ινδία ότι το Ισλαμαμπάντ διατηρεί το δικαίωμα αντιποίνων, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης. 

«Δεν έχουμε πρόθεση να κλιμακώσουμε, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να το πράξουμε αν αναγκαστούμε. Γι'' αυτό αναλάβαμε τη δράση με σαφή προειδοποίηση και με το φως της ημέρας» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν.

Επιπλέον η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας ανακοίνωσε ότι έκλεισε επισήμως τον εναέριο χώρο του Πακιστάν «εξαιτίας των συνθηκών».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του ινδικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ είχε επισημάνει νωρίτερα ότι πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν για μικρό χρονικό διάστημα τη Γραμμή Ελέγχου, προτού αναχαιτιστούν από την ινδική Πολεμική Αεροπορία. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι το Πακιστάν άρχισε να βομβαρδίζει με βαρέα όπλα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου.

«Ο ινδικός στρατός ανταπέδωσε και τα στοχευμένα πυρά μας είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πέντε θέσεων και αρκετές απώλειες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση με το Πακιστάν.

«Η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δεσμεύθηκε η υπουργός από την Κίνα.

Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών, εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν.

Όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ινδίας δεν έχει απαντήσει έως τώρα στους πακιστανικούς ισχυρισμούς.