Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στη Συρία

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στη Συρία

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επίθεση στην Ιντλίμπ της Συρίας. 

Η Άγκυρα πρόσθεσε ότι πάνω από 50 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ καταστράφηκαν πέντε τεθωρακισμένα, δύο οχήματα πεζικού, δύο φορτηγά με θωράκιση κι ένα ολμοβόλο.

Στον αντίποδα, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη Su-24 πού αναχώρησαν από τη βάση του Χμέιμιμ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εξτρεμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι οι αντάρτες για ελάχιστο διάστημα κατάφεραν να σπάσουν την γραμμή άμυνας του κυβερνητικού στρατού στην επαρχία της Ιντλίμπ.

Νωρίτερα, μια νέα φάλαγγα με τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό διέσχισε τα σύνορα με τη Συρία μέσω του σημείου ελέγχου Καφρ Λουσέιν, στη βόρεια Ιντλίμπ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath. Η τουρκική φάλαγγα αποτελούταν από 80 μονάδες, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ειδικών φορτηγών.

Η φάλαγγα διήλθε μέσω των βόρειων τμημάτων της επαρχίας Ιντλίμπ. Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν άλλες τρεις θέσεις ποαρατήρησης στη βόρεια Ιντλίμπ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 39. Ένα από αυτά τα τρία παρατηρητήρια βρίσκεται κοντά στον διεθνή αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Άγκυρα δεν είναι ικανοποιημένη με την πορεία των ρωσο-τουρκικών διαπραγματεύσεων για την Ιντλίμπ και ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθέσεις στην περιοχή «ανά πάσα στιγμή». Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη ως το χειρότερο δυνατό σενάριο.