Η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα Boeing 737 ΜΑΧ

Η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα Boeing 737 ΜΑΧ

Την απαγόρευση των πτήσεων για το Boeing 737 Max στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Ethiopian Airlines και μετά τις ανάλογες αποφάσεις αρκετών χωρών.

Με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αρχής γενομένης από τις 21.00 ώρα Ελλάδας.

«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η Ιταλία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει από σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας τη χρήση του εναέριου χώρου της  για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, όπως σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας. «Δεδομένης (…) της απουσίας ασφαλών πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του δυστυχήματος της Ethiopian Airlines (…) και του προηγούμενου δυστυχήματος τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, διατάζεται, ως προληπτικό μέτρο, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιταλίας σε όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Επίσης, η Γαλλία αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των Boeing 737 Max στον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Επιπλέον, η Ιρλανδία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα Boeing 737 Max ως «προληπτικό μέτρο» μετά τα δύο δυστυχήματα αλλά και η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε την ίδια εντολή.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν η Πολωνία, η Αυστρία αλλά και η Νορβηγία. Τον αποκλεισμό του αεροσκάφους Boeing 737 Max 8 από τον γερμανικό εναέριο χώρο ανακοίνωσε και ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αντρέας Σόιερ. Αντίστοιχη απαγόρευση είχε επιβάλει λίγο νωρίτερα και η Βρετανία.

«Η ασφάλεια έχει απόλυτη προτεραιότητα. Μέχρι να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες, ο γερμανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για το Boeing 737 Max 8», δήλωσε ο κ. Σόιερ και διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά μόνο για υπερπτήσεις, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους δεν χρησιμοποιείται πλέον σε καμία πτήση με προορισμό ή αφετηρία γερμανικό αεροδρόμιο, μετά και την απόφαση του τουριστικού κολοσσού TUI να σταματήσει τις πτήσεις με το Boeing 737 Max 8.

Σε ανάλογες ενέργειες προχώρησαν μεταξύ άλλων η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.

.