7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Κλείνει την πόρτα η Ρωσία σε 8 αξιωματούχους της ΕΕ

Κλείνει την πόρτα η Ρωσία σε 8 αξιωματούχους της ΕΕ

Την είσοδο σε οκτώ αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευσε η Ρωσία σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε ρώσους πολίτες. Μεταξύ των αξιωματούχων βρίσκονται ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε τον Μάρτιο κυρώσεις κατά δύο Ρώσων που κατηγορούνται για την καταδίωξη γυναικών και ανδρών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά τεσσάρων ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τον Μάρτιο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους για τη σύλληψη του κριτικού του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι. Η Ρωσία επέκρινε ξανά αυτήν την απόφαση και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για αντιρωσική υστερία. Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Η ΕΕ θεωρεί την απόφαση απαράδεκτη, μεταξύ άλλων επειδή ο Ναβάλι έπρεπε να υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία για αρκετούς μήνες μετά από επίθεση με νευρικό δηλητήριο εναντίον του.

Η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για «δύσκολες στιγμές» με τη Ρωσία, οι αρχές της οποίας φαίνεται ότι επέλεξαν «σκόπιμα» να κλιμακώσουν την ένταση με τη Δύση, είχε προειδοποιήσει την Μεγάλη Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.