«Κίτρινα γιλέκα»: Προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο

«Κίτρινα γιλέκα»: Προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις το ερχόμενο Σάββατο

Νέο «ραντεβού» για δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για το επόμενο Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, τα «κίτρινα γιλέκα» στη σελίδα τους στο Facebook, απειλώντας μάλιστα με «τελική επίθεση», ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται μετά και τα τελευταία χθεσινά επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας.

Η έκκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζεράρ Φιλίπ για εθνική ενότητα έπεσε στο κενό, με τα «κίτρινα γιλέκα» να επιμένουν στην παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη», δηλαδή την πέμπτη διαδήλωσή τους.

Στο μεταξύ, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να ελέγξουν τον πολλαπλασιασμό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», έγινε γνωστό χθες από πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση.

Η αρμόδια αρχή - υπεύθυνη για το συντονισμό αυτών των ελέγχων είναι η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Οι γαλλικές υπηρεσίες δίνουν προσοχή στις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», τόνισε μια άλλη πηγή κοντά στην υπόθεση.

Πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί έντονες και σύνθετες έρευνες, συμπλήρωσε η πηγή.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται αναλύσεις που διεξήγαγε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας New Knowledge, περίπου 200 λογαριασμοί Twitter αναπαρήγαγαν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από την αστυνομία, που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ενώ αυτές οι εικόνες χρονολογούνται από γεγονότα που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία.

Το Bloomberg, επικαλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), μια οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ και ελέγχει αυτούς τους λογαριασμούς και άλλες δραστηριότητες της Μόσχας, τόνισε ότι ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα).

Από την άλλη πλευρά, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του RT (Russian Today) και του ρωσικού πρακτορείου Sputnik τόνισε χθες ότι Γάλλοι πολίτες έστειλαν βίντεο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους.

«Γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι βλέπουν βίντεο των διαδηλώσεων των 'κίτρινων γιλέκων' από τις μεταδόσεις μας; Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι. Επιπλέον, έχουμε ήδη πηγές στην γαλλική αστυνομία που μας στέλνουν βίντεο, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν γίνει δύσπιστοι με τα δικά τους μέσα ενημέρωσης και στέλνουν βίντεο σε μας», είπε η Σιμονιάν στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο TVTs. 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αργά το βράδυ του Σαββάτου μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, χαιρέτισε το «κουράγιο και τον επαγγελματισμό» της γαλλικής αστυνομίας.

 «Κίτρινα γιλέκα»: Εκατοντάδες συλλήψεις, 175 τραυματίες

Σε 1.082 προσαγωγές προχώρησαν χθες οι δυνάμεις της τάξης στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της τέταρτης πράξης των μαζικών κινητοποιήσεων του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» που συνοδεύθηκε από νέο, αλλά μικρότερης κλίμακας από το προηγούμενο, κύμα βίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του Επάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο απολογισμός αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος από τις προσαγωγές που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τα επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου, οπότε συνελήφθησαν 412 άνθρωποι.

Στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας πραγματοποιήθηκαν 2.000 προσαγωγές, από τις οποίες οι 1.700 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» συμμετείχαν χθες 136.000 άνθρωποι, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον του προηγούμενου Σαββάτου.

Ποιοτική όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στα βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο κινητοποιήσεων, με τις συγκρούσεις που είχαν διεξαχθεί πέριξ της Αψίδας του Θριάμβου και στις αριστοκρατικές συνοικίες την 1η Δεκεμβρίου να έχουν προκαλέσει παγκόσμια έκπληξη.

Ωστόσο, η δημαρχία του Παρισιού εκτιμά παρά τα μειωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας χθες. οι υλικές ζημιές που προξενήθηκαν ήσαν περισσότερες από εκείνες προ οκτώ ημερών.

«Θα υπάρξουν περισσότερες ζημιές από τη χθεσινή ημέρα απ' όσες υπήρξαν προ μία εβδομάδας», δήλωσε σήμερα ο Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος της Αν Ινταλγκό και υπεύθυνος οικονομικών του Δήμου των Παρισίων. Ο ίδιος συσχέτισε τις αυξημένες ζημιές με το «ακόμη πιο σημαντικό οικονομικό κόστος» που θα υποστεί η πρωτεύουσα από το γεγονός ότι παρέμειναν κλειστά πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που παραδοσιακά οι αγορές είναι αυξημένες λόγω εορτών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ «η στιγμή του διαλόγου έχει φθάσει και πλέον θα πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», η οποία έχει τεθεί εν αμφιβόλω με την πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση, που γιγαντώθηκε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο Φιλίπ, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μποβό.

Δακρυγόνα στην περίμετρο των Ηλυσίων Πεδίων, σπασμένες προθήκες καταστημάτων και πυρπολημένα αυτοκίνητα στον φόντο του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πρωτεύουσας, αλλά και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπορντώ, την Τουλούζη, τη Μασαλία, ακόμη και στην Νάντη, συνθέτουν την εικόνα της χθεσινής ημέρας.

Ωστόσο τα χθεσινά επεισόδια τίποτε δεν είχαν κοινό με εκείνες τις εικόνες αστικού αντάρτικου γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και τις αρχοντικές γειτονιές του Παρισιού, που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν έκπληξη σε όλην την Υφήλιο.

Μολαταύτα, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, έσπευσε χθες βράδυ να εκφράσει τη λύπη της για «τις σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα και τις «ανυπολόγιστες ζημιές» για την οικονομία και την εικόνα της πόλης.

Συνολικά, στους δρόμους κατέβηκαν 11.000 λιγότεροι διαδηλωτές από τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Τα πρωτοφανή «έκτακτα» αστυνομικά μέτρα προέβλεπαν την ανάπτυξη 89.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας σε όλην την επικράτεια—στο Παρίσι μόνο είχαν αναπτυχθεί 8.000 με τη συμβολή 14 τεθωρακισμένων οχημάτων, που για πρώτη φορά επιστρατεύθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και άλλα Μουσεία κι αξιοθέατα παρέμειναν κλειστά.

Οι έλεγχοι είχαν πολλαπλασιασθεί και πυκνώσει και 1.385 άνθρωποι είχαν συλληφθεί έως χθες βράδυ, ενώ οι 975 τέθηκαν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό των υπηρεσιών υγείας «179 τραυματίες διακομίσθηκαν και δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε όλην την επικράτεια από το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων».

Σε Twitter του στο τέλος της χθεσινής ημέρας, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «τις ευχαριστίες, σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν σήμερα, για την καρτερία και τον εξέχοντα επαγγελματισμό που επέδειξαν».

Μάλιστα και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ εξέφρασε την ευαρέσκειά του «που εδόθη τέλος στην κλιμάκωση της βίας» και που «διερράγη» η «δυναμική των καταστροφέων».

Την ίδια ώρα, αλλά κατά βάση σε ήρεμο κλίμα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπου οι συμμετέχοντες –που πολλοί εξ αυτών έφεραν τα κίτρινα γιλέκα—φώναξαν συνθήματα υπέρ της πάλης για την «κλιματική» και την «κοινωνική έκτακτη ανάγκη», ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν την παραίτηση του Μακρόν.

Περίπου 1000 «Κίτρινα Γιλέκα» διαδήλωσαν και στις Βρυξέλλες, όπου στις συμπλοκές συνελήφθησαν 400 άνρθωποι και τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός.

Από την Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη «βία» των γαλλικών αρχών, ενώ και για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η χθεσινή ήταν μία «θλιβερή ημέρα», που κατέδειξε πως το κίνημα των «Κιτρινων Γιλέκων» συνιστά την καλλίτερη απόδειξη πως η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα «δεν λειτουργεί».

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν επανέλαβε το αίτημά του για «διάλυση» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «μόνης ειρηνικής, λογικής και ήρεμης διεξόδου» από την κρίση», καθώς «τα τρία τέταρτα των διεκδικήσεων των Κίτρινων Γιλέκων ταυτίζονται με το πρόγραμμα» του κόμματός του.

Αύριο, βουλευτές του κόμματος του Μελανσόν και σοσιαλιστές συνάδελφοί τους πρόκειται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία ναι μεν θα συζητηθεί την Τετάρτη, ή την Πέμπτη, αλλά δεν έχει πιθανότητες να υπερψηφισθεί.

Από το Βέλγιο, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε επίσης τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και αξίωσε από τον Μακρόν «στιβαρές απαντήσεις» για την ικανοποίηση της «δεινοπάθειας» που εκφράζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Το επόμενο Σάββατο, οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» θα επαναληφθούν σε όλη την επικράτεια, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και δημοτικών συμβούλων.

Με πληροφορίες από Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ