«Καραντίνα σε ειδικούς χώρους, όχι στο σπίτι»
Ειδικοί προειδοποιούν

«Καραντίνα σε ειδικούς χώρους, όχι στο σπίτι»

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Bloomberg για την αποστολή Κινέζων γιατρών και εμπειρογνωμόνων στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ιταλία και για τα κενά που διαπίστωσαν στην τακτική αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία κυριολεκτικά θερίζει, με σχεδόν 100.000 διαπιστωμένα κρούσματα και 11.000 νεκρούς.

Όχι απομόνωση στο σπίτι, αλλά καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένους και αυστηρά φυλασσόμενους κλειστούς χώρους, όπου θα υπάρχει ιδιαιτέρως αυστηρή φύλαξη. Αυτή είναι η συμβουλή που έδωσαν Κινέζοι γιατροί και ειδικοί οι οποίοι βρέθηκαν στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρία της Ουχάν στις αρχές και τους συναδέλφους τους που δίνουν καθημερινά τη μάχη στην σκληρά δοκιμαζόμενη από τον κορονοϊό χώρα.

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Bloomberg, οι Κινέζοι προειδοποίησαν ότι αυτή τη στιγμή, οι Ιταλοί κάνουν το ίδιο λάθος με τους ίδιους, τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας. Κι αυτό διότι δίνοντας εντολή αυτοπεριορισμού και απομόνωσης κατ' οίκον σε όσους είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού ή νοσούν με ήπια συμπτώματα δεν μπορεί πρακτικά να αποτρέψει την περαιτέρω μετάδοσή του. Αυτή, όπως τονίζουν, γίνεται μέσω των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός τους, που συνεχίζουν να κυκλοφορούν – είτε για να πάνε στις εργασίες τους είτε για να ψωνίσουν τα απαραίτητα – καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, εντός των σπιτιών δεν τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για όσους βρίσκονται σε απομόνωση.

Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε και ένας από τους γνωστότερους Ιταλούς γιατρούς, ο καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα, Αντρέα Κρισάντι. «Θέτει κανείς το ερώτημα γιατί, παρά όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, συνεχίζουμε να καταγράφουμε κρούσματα; Μήπως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι στο σπίτι μεταδίδουν τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους; Κατά τη γνώμη μας, οι επιμολύνσεις συμβαίνουν στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Radio Capital και συστήνοντας να υιοθετηθεί αντίστοιχη τακτική με εκείνη της Κίνας.

«Κλειδί» η αλλαγή τακτικής στην Ουχάν

Τι συνέβη, όμως, εκεί; Όπως μας υπενθυμίζει σχετικό ρεπορτάζ του CNN που είδε το φως της δημοσιότητας πριν ένα περίπου μήνα, από τα μέσα Φεβρουαρίου το Πεκίνο και η νέα ηγεσία της Ουχάν και της επαρχίας Χουμπέι (η προηγούμενη είχε αντικατασταθεί για ανικανότητα και επειδή δεν είχε εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα) υιοθέτησαν μια νέα τακτική: Χιλιάδες άνθρωποι – ύποπτα κρούσματα, στενές επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα και ασθενείς με πυρετό για τους οποίους υπήρχε ακόμη αμφιβολία – οδηγούνταν υποχρεωτικά σε ειδικά κέντρα που είχαν δημιουργηθεί, σε στάδια, πανεπιστημιακούς χώρους ή ξενοδοχεία.

Η στροφή αυτή αποδείχθηκε ευεργετική, σύμφωνα με την ομάδα των Κινέζων ειδικών και συνέβαλε αποφασιστικά στον έλεγχο της διάδοσης του ιού και, τελικά, στον περιορισμό των κρουσμάτων – μέχρι του βαθμού του μηδενισμού τους. Κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, παρά την ανησυχία που υπάρχει στο Πεκίνο για τους λεγόμενους «σιωπηρούς φορείς» του ιού, αλλά και για το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί νέα έξαρση.

Πάντως, οι Κινέζοι ειδικοί που βρέθηκαν στην Ιταλία φέρονται να έστειλαν και ένα αισιόδοξο μήνυμα, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως τόνισαν, τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και η χώρα ενδέχεται να έχει ήδη φτάσει την κορύφωση της πανδημίας, η οποία ούτως ή άλλως «δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον».