Κινεζικό και αμερικανικό διαδίκτυο προβλέπει ο πρώην CEO της Google

Κινεζικό και αμερικανικό διαδίκτυο προβλέπει ο πρώην CEO της Google

O Έρικ Σμιτ, ο οποίος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Google και εκτελεστικός πρόεδρος της μητρικής εταιρείας , Alphabet, προβλέπει ότι εντός της επόμενης δεκαετίας θα υπάρξουν δυο διαδίκτυα, το ένα με επικεφαλής τις ΗΠΑ και το άλλο με επικεφαλής την Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας CNBC.

Κατά την διάρκεια ιδιωτικής εκδήλωσης στο Σαν Φρανσίσκο, ο Σμιτ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχομένη βαλκανιοποίηση του διαδικτύου τα επόμενα χρόνια απάντησε: «Νομίζω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι μια διακλάδωση σε ένα κινεζικό διαδίκτυο και ένα μη κινεζικό διαδίκτυο με επικεφαλής την Αμερική».

Αναφερόμενος στην Κίνα πρόσθεσε: «Αν δει κανείς την Κίνα, στην οποία βρέθηκα πρόσφατα, η κλίμακα των εταιριών και των υπηρεσιών που δημιουργούνται εκεί. Το κινεζικό ιντερνετ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο όγκο του ΑΕΠ της χώρας που ούτως η άλλως είναι ένα μεγάλο μέγεθος».

Οι προβλέψεις του Σμιτ έρχονται σε μια εποχή που ο διάδοχός του στην Google, ο διευθύνων σύμβουλος Σαντάρ Πιχάι, έχει προκαλέσει διαμάχες γύρω από τη στρατηγική της εταιρείας στην Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google έχει αναπτύξει το «Project Dragonfly», μια λογοκριμένη έκδοση της μηχανής αναζήτησής της που θα μπορούσε να κατευνάσει τις Αρχές στην Κίνα. Το έργο φέρεται ότι περιλάμβανε ένα μέσο για την καταστολή κάποιων αποτελεσμάτων αναζήτησης, την εκκίνηση από την πρώτη σελίδα και ένα μέσο για την πλήρη απαγόρευση των αποτελεσμάτων για ευαίσθητα ερωτήματα, για παράδειγμα, γύρω από «ειρηνικές διαμαρτυρίες».

AP Photo