Κινεζική εταιρεία ζητά έγκριση για να φέρει εμβόλιο κατά του Covid-19 στην αγορά

Κινεζική εταιρεία ζητά έγκριση για να φέρει εμβόλιο κατά του Covid-19 στην αγορά

H κινεζική εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων China National Biotec Group υπέβαλε αίτηση για να φέρει το εμβόλιο της κατά της Covid-19 στην αγορά, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η εταιρεία  επιδιώκει να αποκτήσει ένα προβάδισμα έναντι των δυτικών ανταγωνιστών, καθώς ο αγώνας για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της πανδημίας μπαίνει στην τελική ευθεία.

Η CNBG υπέβαλε αίτηση στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, όπως αναφέρει το κρατικό Xinhua Finance, επικαλούμενο τον Shi Shengyi, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της μητρικής Sinopharm. 

Η αίτηση πιθανόν περιλαμβάνει ενδιάμεσα στοιχεία από τις δοκιμές τρίτης φάσης που έγιναν σε Μέση Ανατολή και Νότια Αμερική. Οι μετοχές της Sinopharm Group σημειώνουν ράλι άνω του 6% μετά τις ανακοινώσεις. 

Με την εξέλιξη αυτή, η CNBG είναι πιθανό να γίνει η πρώτη εταιρεία εκτός Ρωσίας που θα δει τα εμβόλια της να διατίθενται στο ευρύ κοινό, γεγονός που υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Κίνας να αποτελέσει έναν ισχυρό παράγοντα στην προμήθεια εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυτικές εταιρείες όπως οι Pfizer Inc. και AstraZeneca Plc βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αίτησης για χρήση έκτακτης ανάγκης για τα δικά τους εμβόλια. Η Κίνα έχει ήδη δώσει τέτοια έγκριση στις δικές της εταιρείες από μήνες πριν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δυτικές εταιρείες, η CNBG δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τις στις δοκιμές της τρίτης φάσης, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύγκριση του εμβολίου της με τα άλλα, ή την εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστεί μέχρι την έγκριση. 

Η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει τώρα στοιχεία από τις δοκιμές πρώτης και δεύτερης φάσης, συν ενδιάμεσα στοιχεία από τις δοκιμές τρίτης φάσης. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Κίνας δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αιτήματα για σχολιασμό. 

Η CNBG, μια κρατική φαρμακοβιομηχανία με κυρίαρχο μερίδιο στην εγχώρια αγορά, ήταν τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των πρώτων εταιρειών που πραγματοποίησαν δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε ανθρώπους. Η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο δόσεις του εμβολίου, χρησιμοποιώντας μια αδρανοποιημένη εκδοχή του ιού για να προκαλέσει  ανοσολογική ανταπόκριση. Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει υιοθετηθεί για πολλά εμβόλια που αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Τέτοια εμβόλια έχουν το πλεονέκτημα ότι αποθηκεύονται και διανέμονται ευκολότερα, καθώς δεν χρειάζεται να αποθηκευτούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna Inc, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο προσβάσιμα για αγροτικές περιοχές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και τα εμβόλια δεν έχουν ακόμα πάρει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές για ευρεία χρήση, έχουν ήδη δοθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Κίνα στο πλαίσιο ενός προγράμματος έκτακτης χρήσης. Αυτό έχει προκαλέσει τον προβληματισμό ορισμένων επιστημόνων, καθώς η ασφάλεια των εμβολίων δεν έχει ακόμα ενδελεχώς μελετηθεί.

Η CNBG έχει αναφέρει πάντως ότι οι δοκιμές τρίτης φάσης - που περιλαμβάνουν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Αίγυπτος - κύλησαν ομαλά και δεν έχει λάβει αναφορές για σοβαρές παρενέργειες.