Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή - Μακρόν και Μέρκελ καλούν σε αποκλιμάκωση

Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή - Μακρόν και Μέρκελ καλούν σε αποκλιμάκωση

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την ανταλλαγή δεκάδων πυραύλων ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ σε συριακό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά τους φόβους που εκφράστηκαν από τις χώρες της Ευρώπης και άλλες πλευρές για τις συνέπειες που θα έχει η εγκατάλειψη της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει προειδοποιήσει ότι αυτό ισοδυναμεί με «άνοιγμα του Ασκού του Αιόλου» και απειλεί με γενικευμένη σύρραξη την περιοχή. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, τη νύχτα της Τετάρτης δυνάμεις του Ιράν εξαπέλυσαν επίθεση με περίπου 20 ρουκέτες κατά ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ιρανικές δυνάμεις έπληξαν το Ισραήλ από τη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να «απάντησε» άμεσα, εξαπολύοντας τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση κατά ιρανικών στόχων εντός της Συρίας και καταστρέφοντας δεκάδες στόχους. Όπως ανακοινώθηκε, η Ρωσία ήταν απολύτως ενήμερη για την επιχείρηση. Όπως φάνηκε, μάλιστα, δεν πρόβαλε κανένα εμπόδιο, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει την Τετάρτη από τη Μόσχα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τις χθεσινές απειλές ότι το Ιράν είτε θα διαπραγματευτεί είτε «κάτι άλλο θα συμβεί». Σημειώνεται δε ότι ενώ ο Τραμπ προετοιμαζόταν να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως κατέγραψε «ασυνήθιστες» ιρανικές κινήσεις στη Συρία και έθεσε τις δυνάμεις του στο Γκολάν σε κατάσταση συναγερμού, εν αναμονή ιρανικής επίθεσης.

Η επίθεση και η απάντηση

Ορισμένες από τις ρουκέτες του Ιράν αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας πως υπήρξαν μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές. «Δεν ενημερωθήκαμε για τραυματίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Στοχοθετήθηκαν πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν ισραηλινοί πολίτες, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια στοχοθέτησαν επίσης συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς επίσης τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, ανέφεραν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, κατηγόρησε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους.

Ευρώπη και Μόσχα καλούν σε αποκλιμάκωση

Την έντονη ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις εξέφρασαν σήμερα Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία. Στη Μόσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκτάνοφ, ζήτησε «όλες οι πλευρές να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης, τηρώντας πρακτικά ίσες αποστάσεις από Ιράν και Ισραήλ.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε από το Παρίσι ο Μακρόν, ο οποίος συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή και με την Άνγκελα Μέρκελ, στη σημερινή τους συνάντηση με αφορμή τη βράβευση του Γάλλου προέδρου με το Βραβείο του Καρλομάγνου στο Άαχεν. «Η κλιμάκωση που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες αποδεικνύουν ότι αυτό που διακυβεύεται είναι ο πόλεμος και η ειρήνη. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να καλέσω όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες AP