Κίνα: Υποψίες για νέο πιθανό «πανδημικό ιό»

Κίνα: Υποψίες για νέο πιθανό «πανδημικό ιό»

Ένας νέος ιός της γρίπης που έχει ανιχνευθεί σε χοίρους στην Κίνα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά σε περίπτωση που μετατραπεί σε πιθανό «πανδημικό ιό», σύμφωνα με έρευνα που αναφέρει το Reuters, παρόλο που οι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Μία ομάδα Κινέζων ερευνητών που εξετάζει ιούς της γρίπης που εμφανίζονται στους χοίρους από το 2011 έως το 2018 ανακάλυψε ένα στέλεχος G4 του H1N1 που έχει «όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ιού που είναι πιθανό να προκαλέσει πανδημία», σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι εργαζόμενοι στα χοιροστάσια παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, αναφέρουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως η στενή παρακολούθηση των ανθρώπινων πληθυσμών, ιδιαίτερα των εργαζομένων στη χοιροτροφία».

Η έρευνα τονίζει τον κίνδυνο να μεταπηδήσει ένας ιός από τα ζώα στον άνθρωπο, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Κίνας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πολύ κοντά σε σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες και αγορές ζώων.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ μάλιστα, ανακοίνωσε σήμερα ότι «Θα διαβάσουμε προσεκτικά τη μελέτη ώστε να κατανοήσουμε ποια είναι τα νεότερα δεδομένα», συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται ο Οργανισμός σε εγρήγορση και να μην χαλαρώσει την παρακολούθηση των ιών της γρίπης ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Τα καλά νέα είναι ότι ο νέος αυτός ιός, παρόλο που μπορεί να μολύνει ανθρώπους, δεν μοιάζει να κυκλοφορεί σε ανθρώπινες κοινότητες ενώ έχουν υπάρξει πέντε χρόνια εντατικής έκθεσης σε αυτόν, όπως σχολίασε στο Twitter ο Καρλ Μπέργκστρομ, βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.