Συνελήφθη ακτιβιστής λόγω κριτικής στον Σι Τζινπίνγκ για τον κορονοϊό 
Κίνα

Συνελήφθη ακτιβιστής λόγω κριτικής στον Σι Τζινπίνγκ για τον κορονοϊό 

Oι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τον γνωστό ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και νομικό Σου Ζιγιόνγκ που κάλεσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης κρίσεων όπως η επιδημία του Covid-19.

O Σου, πρώην λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και ιδρυτής του κινήματος για τη δημοκρατία και την ελευθερία στην Κίνα «New Citizens Movement», προσπάθησε να κρυφτεί στο σπίτι ενός δικηγόρου στην πόλη Γκουάνγκζου όποτε και συνελήφθη, βάσει των λεγομένων των φίλων του και ακτιβιστών Γιε Ντου και Χουά Ζε. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αγνοείται και η φίλη του Σου, επίσης ακτιβίστρια.

Ο ακτιβιστής φέρεται να χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «αχόρταγο για εξουσία» ενώ τον κατηγόρησε ευθέως για συγκάλυψη του ξεσπάσματος του Covid-19.«Η τροφοδοσία σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι ανεπαρκής, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και μεγάλος αριθμός ασθενών δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι έχουν προβληθεί...Λες ότι εσύ προσωπικά ηγήθηκες της επιχείρησης, είναι το χάος...κ. Σι Τζινπίνγκ, παρακαλώ, παραιτήσου», έγραφε.

Ο Σου, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την δικαστική και νομική μεταρρύθμιση, ίδρυσε το 2012 το New Citizens Movement, που καλεί τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο ακτιβιστής συνελήφθη το 2013 και στη συνέχεια καταδικάστηκε «για συγκέντρωση πλήθους με στόχο την διατάραξη της κοινής τάξης». Κατά τη δίκη του το 2014, είχε επιλέξει να μην υπερασπιστεί τον εαυτό του και παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια σιωπηλός, διαμαρτυρόμενος για τη νομική διαδικασία, που υποστήριζε ήταν ελεγχόμενη και θα κατέληγε σίγουρα στην καταδίκη του.

AP Photo/Chiang Ying-ying