Κίνα: Πρωτοβουλία για την ασφάλεια δεδομένων και κατηγορίες στις ΗΠΑ για «μπούλινγκ» 

Κίνα: Πρωτοβουλία για την ασφάλεια δεδομένων και κατηγορίες στις ΗΠΑ για «μπούλινγκ» 

Η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα μια πρωτοβουλία για την ασφάλεια των δεδομένων στο διαδίκτυο κατηγορώντας παράλληλα τις ΗΠΑ για τις πιέσεις που ασκούν στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας προσπαθώντας να τις εμποδίσουν από το να μείνουν εντός αγοράς.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Γουανγκ Γι στο Πεκίνο και έχει οκτώ βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης τεχνολογίας προκειμένου να βλάψει την κρίσιμη υποδομή άλλων χωρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η πρωτοβουλία απαγορεύει δραστηριότητες που «παραβιάζουν προσωπικές πληροφορίες» και αντιτίθενται στη χρήση τεχνολογίας για μαζική επιτήρηση πληθυσμού άλλων κρατών.

Ο Κινέζος αξιωματούχος επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι η συγκεκριμένη χώρα συνεχίζει να κατηγορεί αβάσιμα τις κινεζικές εταιρείες στο όνομα του «καθαρού» διαδικτύου, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί την ασφάλεια ως πρόσχημα για να τιμωρήσει τις επιχειρήσεις άλλων χωρών. 

Η πρωτοβουλία της Κίνας ακολουθεί αυτή των ΗΠΑ η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών το πρόγραμμα ονομάζεται «Clean Network» με στόχο να διαμορφωθεί μια λίστα με εταιρείες που συμμορφώνονται στις επιταγές των ΗΠΑ και θεωρούνται κατάλληλες για παροχή 5G.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Πολωνία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Ρουμανία, η Δανία, η Λετονία και πολλές άλλες έχουν επιλέξει να αποκλείσουν την Huawei από την ανάπτυξη του 5G δικτύου τους. 

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ κατηγορούν τις εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας ότι θέτουν απειλές εθνικής ασφάλειας συλλέγοντας δεδομένα χρηστών και στέλνοντάς τα πίσω στο Πεκίνο. Το τελευταίο διάστημα πέραν της Huawei, στο στόχαστρο βρίσκονται εφαρμογές κινεζικής προέλευσης όπως η Tik Tok και η WeChat.