Κίνα: Πέντε πειραματικά εμβόλια δοκιμάζονται σε ανθρώπους

Κίνα: Πέντε πειραματικά εμβόλια δοκιμάζονται σε ανθρώπους

Πέντε πειραματικά εμβόλια για την Covid-19 έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους στην Κίνα και «υπάρχει καλή πρόοδος» καθώς έχουν χορηγηθεί σε 2.500 εθελοντές, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Ζενγκ Γισίν.

Αγωνιώντας να προστατεύσει τους Κινέζους αλλά και να αποστομώσει τους επικριτές της στη Δύση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει δημόσια ινστιτούτα και ιδιωτικές εταιρείες να επιταχύνουν τις έρευνές τους.

«Στο σύνολό τους, η πρόοδος είναι καλή» χάρη στη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών υγείας, νοσοκομείων και ερευνητικών ινστιτούτων, είπε ο Ζενγκ Γισίν. «Συνολικά εμβολιάστηκαν 2.575 εθελοντές στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων» και «δεν αναφέρθηκε καμία σημαντική παρενέργεια», υπογράμμισε ο υφυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.

Ο Ζενγκ δεν προσδιόρισε πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η εμπορική χρήση ενός πιθανού εμβολίου, σημειώνοντας μόνο ότι η «φάση 2» όλων των κλινικών δοκιμών που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Η Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του κινεζικού στρατού, σε συνεργασία με την εταιρεία CanSino Bio, εργάζεται για ένα εμβόλιο στο οποίο χρησιμοποιείται ένας αδενοϊός ως φορέας του παθογόνου. Τα άλλα τέσσερα προγράμματα αφορούν πιο «κλασικά» εμβόλια, τα οποία περιέχουν μια εξασθενημένη εκδοχή του παθογόνου, δηλαδή του κορονοϊού SARS-CoV-2, το οποίο χορηγείται ώστε να ξεκινήσει η ανοσοαπόκριση στον ασθενή.

Τα δύο εμβόλια δοκιμάζονται από τον κινεζικό κολοσσό China National Biotec Group (CNBG), το ένα σε συνεργασία με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το δεύτερο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, της πόλης όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Εξάλλου, η φαρμακευτική εταιρεία Sinovac, που εδρεύει στο Πεκίνο, αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο. Δεν έγινε γνωστό ποια εταιρεία ή υπηρεσία δοκιμάζει το πέμπτο εμβόλιο.

Ο υφυπουργός είπε ότι οι αρχές μπορεί να δώσουν τον Ιούνιο το πράσινο φως για να γίνουν και άλλες δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ