7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Κίνα: Ο ιδρυτής της Huawei ελπίζει οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν «πολιτική ανοίγματος»

Κίνα: Ο ιδρυτής της Huawei ελπίζει οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν «πολιτική ανοίγματος»
AP Photo/Ng Han Guan

Ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις, ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει μια «πολιτική ανοίγματος», αν και εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά «την επιβίωση» της εταιρείας.

Εδώ και μερικά χρόνια η Huawei βρίσκεται στο επίκεντρο της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης, καθώς μαίνεται εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων δυνάμεων.

Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την κατηγόρησε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις, για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ περιέλαβαν το 2019 τη Huawei στον μαύρο κατάλογό τους, ώστε να την εμποδίσουν να αποκτήσει αμερικανικές τεχνολογίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή των προϊόντων της. Λόγω των αμερικανικών κυρώσεων η Huawei δεν έχει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση στις ενημερώσεις του λογισμικού Android.

«Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει (απέναντι στη Huawei) μια πολιτική ανοίγματος η οποία θα ωφελήσει» τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρεν Ζενγκφέι, που ίδρυσε την εταιρεία το 1987.

Πλέον η Huawei είναι παρούσα σε 170 χώρες με 194.000 εργαζόμενους, όμως η πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον έπληξε πέρυσι τον κινεζικό κολοσσό. Το 2020 οι πωλήσεις τηλεφώνων της Huawei μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 22%, ενώ αυτές του αντιπάλου της, της Xiaomi, αυξήθηκαν κατά 19%, σύμφωνα με το ινστιτούτου Canalys.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ