Κίνα: Κυρώσεις σε 11 Αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους 5 γερουσιαστές

Κίνα: Κυρώσεις σε 11 Αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους 5 γερουσιαστές

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα της Κίνας με τις ΗΠΑ, αφού σήμερα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε 11 Αμερικανούς πολίτες μεταξύ των οποίων πέντε Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, ως αντίποινα των αντίστοιχων κυρώσεων που επέβαλε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάμεσα στους Αμερικανούς που θα επιβληθούν κυρώσεις είναι οι Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Μάρκο Ρούμπιο, Τζος Χαουλι, Τομ Κότον, Πατ Τουμι και Τεντ Κρουζ, ο επικεφαλής του ΜΚΟ Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ και ο Μάικλ Αμπράμοβιτς πρόεδρος του ινστιτούτου Freedom House. Οι πέντε Γερουσιαστές θεωρούνται εκ των πλέον αυστηρών επικριτών του Πεκίνου. Οι δύο αξιωματούχοι επικεφαλής των think tank ασκούν πολύ συχνά επικρίσεις στο Πεκίνο και την τοπική κυβέρνηση του Χόνγκ Κονγκ.

«Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ορισμένων προσώπων που συμπεριφέρθηκαν άσχημα στα ζητήματα που συνδέονται με το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ζάο Λιζιάν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Τζίμι Λαι ενός από τους ισχυρότερους εκδότες στο Χονγκ Κονγκ ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση διαδηλώσεων και συνομωσία με ξένες δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την επιβολή κυρώσεων εναντίον 11 ανώτερων Κινέζων και αξιωματούχων του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, για την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια στο ασιατικό οικονομικό κέντρο.

Εκτός από την Κάρι Λαμ, οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις στον Κρις Τανγκ τον αστυνομικό επίτροπο του Χονγκ Κονγκ, και τον Τζον Λι τον κυβερνητικό γραμματέα ασφαλείας. Στο επίκεντρο των κυρώσεων είναι επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος μεταξύ των οποίων Σια Μπαολονγκ, διευθυντής του γραφείου υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και ο Λουο Χουινινγκ, διευθυντής του κινεζικού συνδέσμου στο Χονγκ Κονγκ.