Κίνα: Κλήση του Αμερικανού πρεσβευτή για εξηγήσεις σχετικά με την Huawei

Κίνα: Κλήση του Αμερικανού πρεσβευτή για εξηγήσεις σχετικά με την Huawei

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λε Γιουτσένγκ, κάλεσε τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα, Τέρι Μπράνσταντ, για εξηγήσεις αναφορικά με την Μένγκ Γουάνζου ανώτερου στελέχους και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Huawei , δηλώνοντας παράλληλα ότι θα προβεί σε «περαιτέρω» ενέργειες" εάν χρειαστεί.

Ο υφυπουργός είπε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν παραβιάσει τα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Κινέζων πολιτών και είναι εξαιρετικά άσχημες», σύμφωνα με μια δημοσίευση στην ιστοσελίδα του υπουργείου. 

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για  εξαπάτηση τραπεζών, σχετικά με δραστηριότητές της στο Ιράν, μετά την σύλληψη της από τις αρχές του Καναδά. Φέρεται ειδικότερα να είπε ψέματα για τις σχέσεις της Huawei με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Skycom Tech, που δραστηριοποιείται στο Ιράν. Οι ΗΠΑ μάλιστα υποστηρίζουν ότι όχι απλώς υπάρχουν  δεσμοί με την συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για θυγατρική της Huawei. Aυτό σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία παραβιάζει τις κυρώσεις κατά του Ιράν. 

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ αφορούν την περίοδο 2013-2014 και έρχονται να ρίξουν βαριά τη σκιά της στις διαπραγματεύσεις Πεκίνου- Ουάσιγκτον για την αποκλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων. 

AP Photo