ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Κίνα: Κάλεσμα σε ΗΠΑ για άρση δασμών και κυρώσεων ως κίνηση καλής θέλησης

Κίνα: Κάλεσμα σε ΗΠΑ για άρση δασμών και κυρώσεων ως κίνηση καλής θέλησης
AP Photo/Andy Wong

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι κάλεσε σήμερα τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την "καταστολή" των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών και να άρει τους δασμούς που έχουν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον.

Επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε δεκάδες κινεζικές εταιρείες και δασμούς στα κινέζικα προϊόντα προκαλώντας τον λεγόμενο "εμπορικό πόλεμο".

"Η Κίνα θα ήθελε οι ΗΠΑ να καταργήσουν τους δασμούς και τις κυρώσεις σε εταιρείες και να εγκαταλείψουν την παράλογη καταστολή της τεχνολογικής προόδου της χώρας, ώστε να δημιουργήσουν τις απαραίτητες  προϋποθέσεις συνεργασίας" δήλωσε ο Γουάνγκ σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση στα αγγλικά που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γουάνγκ ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους Κινέζους μαθητές που σπουδάζουν στη χώρα και να καταργήσουν τους περιορισμούς σε πολιτιστικές ομάδες και μέσα ενημέρωσης στην Αμερική. 

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στους Ευρωπαίους συμμάχους σε ομιλία την Παρασκευή ότι "πρέπει να προετοιμαστούν για μακροπρόθεσμο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα".

Ο Μπάιντεν αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ και τη μεταχείριση των Ουιγούρων, θέματα που ο Γουανγκ χαρακτήρισε εκ νέου "εσωτερικές υποθέσεις" της Κίνας.

Με τους δυο ηγέτες να παραμένουν ανοιχτοί για συνεργασία σε τομείς όπως η μείωση των εκπομπών άνθρακα, ο Γουανγκ είπε ότι τα δύο έθνη μπορούν να συνεργαστούν και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.