Κίνα: Η συμπεριφορά των ΗΠΑ θα προκαλέσει χάος στις αγορές

Κίνα: Η συμπεριφορά των ΗΠΑ θα προκαλέσει χάος στις αγορές

Επίσημες κατηγορίες κατά της Κίνας εξαπέλυσε η αμερικανική κυβέρνηση, τονίζοντας πως το Πεκίνο προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του γουάν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. 

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα». 

«Τις τελευταίες μέρες η Κίνα λαμβάνει μέτρα να υποτιμήσει το νόμισμά της, διατηρώντας παράλληλα σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα παρά την ενεργή χρήση τέτοιων εργαλείων στο παρελθόν. Το πλαίσιο αυτών των ενεργειών και η σταθερότητα των αγορών της Κίνας επιβεβαιώνουν ότι ο σκοπός της είναι να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Εχθές, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που οδήγησε τις αγορές στις χειρότερές τους μέρες για το 2019, το κινεζικό γουάν υποχώρησε σε χαμηλό 11 ετών, σπάζοντας το ορόσημο των 7 γουάν ανά δολάριο για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Επίθεση στην Κίνα είχε εξαπολύσει χθες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσω tiwtter. «Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματός της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό», ανέφερε ο Τραμπ. 

Κίνα: Η συμπεριφορά των ΗΠΑ θα προκαλέσει χάος στις αγορές

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι χειραγωγεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν «θα προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στη διεθνή χρηματοπιστωτική τάξη και χάος στις χρηματαγορές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Παράλληλα, η People' s Bank of China τονίζει ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα εμποδίσει την ανάκαμψη τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και του εμπορίου. Είναι η πρώτη αντίδραση των κινεζικών αρχών μετά τη ραγδαία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Η Κίνα δεν έχει και ούτε πρόκειται να χρησιμοποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία ως εργαλείο στο πλαίσιο εμπορικών διενέξεων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η Κίνα, μάλιστα, συμβουλεύει τις ΗΠΑ να κάνουν πίσω πριν είναι αργά και να μην υποπέσει σε άλλα λάθη.