Κίνα: Δασμοί ως και 212% στο αυστραλιανό κρασί

Κίνα: Δασμοί ως και 212% στο αυστραλιανό κρασί

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα επιβάλλει προσωρινούς προστατευτικούς δασμούς στο κρασί που εισάγεται από την Αυστραλία. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ μεταξύ 107 και 212% στο κρασί της Αυστραλίας - ένα επίπεδο που προειδοποιούν οι παραγωγοί ότι θα μειώσει το ετήσιο εμπόριο αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (884 εκατομμύρια δολάρια).

Τα μέτρα είναι τα πιο πρόσφατα σε ένα κύμα κυρώσεων και έρχονται καθώς 82 πλοία που μεταφέρουν αυστραλιανό άνθρακα παραμένουν ακινητοποιημένα στις ακτές της Κίνας, σύμφωνα με ένα άτομο με άμεση γνώση της κατάστασης.

"Η σημερινή απόφαση, είναι μία σοβαρά ανησυχητική εξέλιξη, στην οποία η Αυστραλία θα αντιταχθεί δυναμικά", ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Αυστραλός υπουργός Γεωργίας Ντέιβιντ Λιτλπράουντ.

"Η κυβέρνηση της Αυστραλίας απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ότι οι παραγωγοί κρασιού μας πωλούν το προϊόν τους κάτω του κόστους στην Κίνα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βάση ούτε οποιαδήποτε απόδειξη για τους ισχυρισμούς αυτούς", σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι σχέσεις Αυστραλίας και Κίνας έχουν διαταραχθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Η Καμπέρα εδώ και καιρό έχει προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας ειδικών, παρόμοια με εκείνη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο ήδη έχει απαντήσει μέσω απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από την Καμπέρα. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπείας.