Κίνα: Απειλεί Σουηδία και ζητά «επανεξέταση» του αποκλεισμού της Huawei από το δίκτυο 5G 

Κίνα: Απειλεί Σουηδία και ζητά «επανεξέταση» του αποκλεισμού της Huawei από το δίκτυο 5G 

Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της μετά την απόφαση της Σουηδίας να αποκλείσει την Huawei από την ανάπτυξη του τοπικού δικτύου 5G, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με συνεπείς στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

"Η Κίνα εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια της για την απόφαση της Σουηδίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, μιλώντας σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο.

"Η Σουηδία πρέπει να διατηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση, και να διορθώσει τη λάθος απόφασή της, για να αποφύγει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-Σουηδίας και στις δραστηριότητες σουηδικών επιχειρήσεων στην Κίνα", δήλωσε ο Ζάο.

Την Τρίτη, οι σουηδικές ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τις κινεζικές Huawei και ZTE στο δίκτυο 5G της χώρας, αποτελεί την τελευταία απόδειξη της διαρκώς επιδεινούμενης σχέσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Σουηδική Αρχή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS) ανέφερε ότι ο καθορισμός των όρων της άδειας έρχεται ύστερα από εκτιμήσεις των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η σουηδική υπηρεσία ασφάλειας χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά την Κίνα "μια από τις μεγαλύτερες απειλές σε βάρος της χώρας". 

Εδώ και αρκετά χρόνια η Σουηδία να είχε αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα με πλέον χαρακτηριστική την εξαγορά της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo Cars από την Geely Motors, ενώ είχαν συναφθεί δεκάδες συμφωνίες αδελφοποίησης ανάμεσα σε πόλεις των δύο χωρών.

AP Photo/Mark Schiefelbein, File