Κίνα: Άνοιξε γραμμή για να καταγγέλλονται «παράνομα» σχόλια για το κομμουνιστικό κόμμα

Κίνα: Άνοιξε γραμμή για να καταγγέλλονται «παράνομα» σχόλια για το κομμουνιστικό κόμμα

Μια ιδιότυπη τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε στην Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας προτρέπει τους πολίτες να καταγγέλλουν όσους αμφισβητούν την εκδοχή του κομμουνιστικού κόμματος για την ιστορία. 

Ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων του κομμουνιστικού κόμματος τον Ιούλιο, η αρμόδια αρχή για το Διαδίκτυο δεσμεύθηκε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση των «ιστορικών μηδενιστών». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι πολίτες θα μπορούν να καταγγείλουν αυτούς που «διαστρεβλώνουν» την ιστορία του κομμουνιστικού κόμματος, επιτίθενται στην ηγεσία και τις πολιτικές της και «αρνούνται την ανωτερότητα της προηγμένης σοσιαλιστικής κουλτούρας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτή επισημαίνεται ότι κάποιοι «διαδίδουν ιστορικά μηδενιστικές παραπλανητικές περιγραφές στο διαδίκτυο, διαστρεβλώνοντας με δόλο, αμαυρώνοντας και ακυρώνοντας την ιστορία του κόμματος».

Ο «ιστορικός μηδενισμός» είναι μια φράση που χρησιμοποιείται στην Κίνα για να περιγραφεί η δημόσια αμφισβήτηση και ο σκεπτικισμός για το πώς περιγράφει το κομμουνιστικό κόμμα γεγονότα του παρελθόντος.

Τροποποιήσεις στη νομοθεσία που ανακοινώθηκαν φέτος προβλέπουν ότι όσοι «προσβάλλουν ή συκοφαντούν» τη μνήμη των εθνικών ηρώων της Κίνας θα είναι αντιμέτωποι με έως και τρία έτη φυλάκισης.

Συνήθως η διαδικτυακή λογοκρισία εντείνεται ενόψει σημαντικών γεγονότων όπως εθνικές επέτειοι, πολιτικά συνέδρια και διάφορα αθλητικά γεγονότα. Ως γνωστόν, το ίντερνετ στην Κίνα επιτηρείται αυστηρά και τα περισσότερα sites κοινωνικής δικτύωσης, οι μηχανές αναζήτησης και οι ειδησεογραφικές σελίδες του εξωτερικού είναι απαγορευμένες.