Κίνα: Αναβάλλεται η ετήσια σύνοδος του Κοινοβουλίου - Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Κίνα: Αναβάλλεται η ετήσια σύνοδος του Κοινοβουλίου - Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Το κορυφαίο νομοθετικό σώμα της Κίνας αποφάσισε επισήμως να αναβάλει την ετήσια σύνοδό του που είχε αρχικά προγραμματισθεί να αρχίσει στις 5 Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, εν μέσω του ξεσπάσματος του νέου κορονoϊού που έχει μολύνει περισσότερους από 70.000 ανθρώπους στη χώρα.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η νέα ημερομηνία των συνεδριάσεων του κινεζικού κοινοβουλίου, που συνήθως διαρκούν 10 ημέρες, θα οριστεί αργότερα. Η σύνοδός του δεν θα καθυστερήσει υπερβολικά, πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση χωρίς να επεκταθεί.

Το κινεζικό κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης επισήμως να απαγορεύσει κάθε παράνομο εμπόριο άγριων ζώων και την κατανάλωσή τους στην Κίνα, προστίθεται στο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Η άγρια ζωή πιστεύεται πως ήταν η πηγή του ιού που ευθύνεται για την επιδημία.

Εξάλλου το Πεκίνο προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας πως Κινέζοι πολίτες αντιμετωπίσθηκαν άδικα στη χώρα αυτή εξαιτίας των υπερβολικών προληπτικών μέτρων κατά του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Το κινεζικό υπουργείο Τουρισμού επικαλείται επίσης στην προειδοποίησή του την «κατάσταση της ασφάλειας» στις ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ γι' αυτό που θεωρεί υπερβολική αντίδραση στο ξέσπασμα, η οποία περιλαμβάνει περιορισμούς των επισκεπτών από την Κίνα.

Αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις πολιτών

Οι επαρχίες Γιουνάν, Γκουανγκντόνγκ, Σανσί και Γκουιτσού μείωσαν τα μέτρα ανταπόκρισης στην έκτακτη ανάγκη από τον νέο κορονοϊό από το υψηλότερο σε σοβαρότητα επίπεδο, μετά τις επαρχίες Γκανσού και Λιαονίνγκ, ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Με εξαίρεση στην κεντρική Κίνα την επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού, στην ηπειρωτική Κίνα αναφέρθηκαν 11 νέα κρούσματα, ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που οι εθνικές υγειονομικές αρχές άρχισαν να δημοσιεύουν πανεθνικά στοιχεία στις 20 Ιανουαρίου.

Στην πρωτεύουσα της Χουμπέι Ουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία τελεί ουσιαστικά υπό αποκλεισμό για εβδομάδες, οι αρχές έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν ότι θα επιτρέπεται η αποχώρηση υγιών ανθρώπων από την πόλη υπό όρους και μόνον για κρίσιμης σημασίας υποθέσεις, αλλά λίγο αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν την απόφασή τους αυτή.

Ο κορονοϊός έχει προσβάλλει σχεδόν 77.000 ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.500 στην Κίνα, κυρίως στην Χουμπέι.

Η Κίνα ανέφερε 409 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική χώρα, τα οποία μειώθηκαν από 648 που ήταν χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 77.150 από χθες 23 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 150 σε 2.592.

Ο πρόεδρος Σι δήλωσε εξάλλου χθες, Κυριακή, ότι το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού θα έχει ένα σχετικά μεγάλο, αλλά βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία και η κυβέρνηση θα εντείνει την προσαρμογή των πολιτικών της για να βοηθήσει να αμβλυνθεί το πλήγμα.

Επίσης στην Κίνα διατέθηκαν 99,5 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 13,08 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον έλεγχο του ξεσπάσματος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ενώ ο Λιου Γκουκιάνγκ, αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε πως η Κίνα έχει την ικανότητα να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, με αρκετά εργαλεία νομισματικής πολιτικής.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πίεση από την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην κινεζική οικονομία θα είναι μικρής διάρκειας, ενώ δεν θα αλλάξει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας.

AP Photo/Andy Wong