Καζακστάν: Ο πρώην πρόεδρος διαψεύδει ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον διάδοχό του

Καζακστάν: Ο πρώην πρόεδρος διαψεύδει ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον διάδοχό του

Ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν και μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της χώρας, ο Νουρσουλτάν Ναζαραμπάγεφ, δήλωσε σήμερα ότι “έχει πάρει αποσυρθεί” και διέψευσε ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον διάδοχό του μετά τις αιματηρές ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα στις αρχές Ιανουαρίου.

“Είμαι συνταξιούχος και αυτή την περίοδο απολαμβάνω την ξεκούραση που μου αξίζει στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. Δεν έχω φύγει”, δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ, που εμφανίστηκε σε βίντεο για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των ταραχών να κάθεται σε ένα τεράστιο γραφείο, έχοντας πίσω του σημαίες του Καζακστάν.

Ο Ναζαρμπάγεφ διαβεβαίωσε ότι ο διάδοχός του Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ, στον οποίο παρέδωσε την προεδρία το 2019, “έχει όλες τις εξουσίες”. “Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ή διαμάχη στο εσωτερικό της ελίτ”, πρόσθεσε καταγγέλλοντας “τις αβάσιμες φήμες” σχετικά με το θέμα.

Αναφερόμενος στις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα πριν μερικές ημέρες, ο Ναζαρμπάγεφ εκτίμησε ότι στόχος των διαδηλωτών ήταν “να καταστρέψουν την ακεραιότητα της χώρας και τα θεμέλια του κράτους”.

“Αυτή η τραγωδία έγινε ένα μάθημα για όλους μας. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιος οργάνωσε αυτά τα πογκρόμ, αυτούς τους φόνους”, τόνισε.

Η οργή των διαδηλωτών είχε στραφεί κυρίως εναντίον του Ναζαρμπάγεφ, τον οποίο κατηγορούσαν ότι βοήθησε να εδραιωθεί η διαφθορά στη χώρα, την οποία κυβερνούσε επί τρεις δεκαετίες.

Μετά την αποχώρησή του από την προεδρία ο Ναζαρμπάγεφ εξακολούθησε να ασκεί επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας, λαμβάνοντας τον τίτλο του Πατέρα του Έθνους και διατηρώντας την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετά τις ταραχές ο Τοκάγεφ ενίσχυσε τη δική του επιρροή και ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου.

Παράλληλα, συνεργάτες και συγγενείς του Ναζαρμπάγεφ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ή αποπέμφθηκαν από σημαντικές θέσεις και τουλάχιστον ένας εξ αυτών, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, φυλακίστηκε.

Ο Τοκάγεφ κατήγγειλε επίσης τον ρόλο του πρώην προέδρου στη δημιουργία μιας, όπως την αποκάλεσε, “κάστας πλουσίων”, ένα γεγονός που τροφοδοτεί την οργή των πολιτών τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Καζακστάν εκτίμησε ότι οι ταραχές οφείλονταν σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον της χώρας του από το εξωτερικό.

ΕΜ