7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Τζον Μπέρκοου: Κατηγορεί τους Συντηρητικούς ως «λαϊκιστικό κόμμα» και εντάσσεται στους Εργατικούς

Κατηγορεί τους Συντηρητικούς ως «λαϊκιστικό κόμμα» και εντάσσεται στους Εργατικούς
Φωτογραφία αρχείου

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ανακοίνωσε χθες ότι εντάχθηκε στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας ως βουλευτής των Συντηρητικών.

Επισημαίνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος συγκρούστηκε με τους πρωθυπουργούς Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι για την προσέγγισή τους απέναντι στο Brexit και τη μεταχείριση του Κοινοβουλίου, δήλωσε στην εφημερίδα Observer ότι πλέον πιστεύει ότι το Συντηρητικό Κόμμα είναι «αντιδραστικό, λαϊκίστικο, εθνικιστικό και ορισμένες φορές ακόμη και ξενοφοβικό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέρκοου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τους Τόρις το 1997 και ως πρόεδρος της Βουλής από το 2009 έως το 2019 έγινε γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο ανακαλούσε βουλευτές στην τάξη (με την εντολή 'Order') σε συνεδριάσεις της Βουλής καθώς και για την ετοιμότητά του να συνδράμει σε νομοθετικές προκλήσεις στις προσπάθειες των Μέι και Τζόνσον να περάσουν νομοθεσίες για το Brexit.

«Το Brexit είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει διαπράξει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», έχει δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Να σημειωθεί ότι πολλοί Συντηρητικοί και υποστηρικτές του Brexit θεωρούσαν ότι ο  Μπέρκοου στερούταν της πολιτικής ουδετερότητας που απαιτεί το πόστο του προέδρου της Βουλής.

Ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξή του στον Observer ότι τώρα θέλει να βοηθήσει το Εργατικό Κόμμα για να απομακρυνθεί ο Τζόνσον από την πρωθυπουργία. «Με παρακινεί η υποστήριξη για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και διεθνισμό. Αυτό είναι το 'στίγμα' των Εργατικών», τόνισε. «Το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αντικατασταθεί», σημείωσε ο  Μπέρκοου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δέχθηκε υπόψιν πολλές κατηγορίες ότι εκφόβιζε μέλη του προσωπικού της Βουλής, κατηγορίες τις οποίες είχε αρνηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ