Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις πιθανότητες μετάδοσης του Covid-19 από μητέρα σε έμβρυο

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις πιθανότητες μετάδοσης του Covid-19 από μητέρα σε έμβρυο

Οι περιπτώσεις μετάδοσης του Covid-19 από έγκυες μητέρες στα μωρά τους είναι σπάνιες και δεν πρέπει να προκαλούν αδικαιολόγητες ανησυχίες, δήλωσαν σήμερα οι ειδικοί μετά τη δημοσίευση μελέτης μιας περίπτωσης που δείχνει ότι ο νέος κορονοϊός ίσως να μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, περιγράφει μία περίπτωση στη Γαλλία όπου ο νέος κορονοϊός ανιχνεύθηκε στο αίμα ενός μωρού που γεννήθηκε πρόωρα από νεαρή μητέρα που είχε διαγνωστεί με Covid-19.

Η ανίχνευση του ιού σε ιστούς του πλακούντα, καθώς και στο αίμα μητέρας και μωρού, υποδεικνύει ότι «ίσως να είναι η πιθανή η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω του πλακούντα», γράφουν οι γιατροί που μελέτησαν την υπόθεση. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτό.

Η Μάριαν Νάιτ, καθηγήτρια υγείας μητέρων και παιδιών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε πως η υπόθεση έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία στις μέλλουσες μητέρες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Ανάμεσα στα χιλιάδες μωρά που έχουν γεννηθεί από μητέρες που είναι θετικές στον νέο κορονοϊό, ελάχιστα έχουν βρεθεί επίσης θετικά – 1-2% περίπου», είπε. «Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο ιός διαπερνά τον πλακούντα. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ίσως και να γίνεται».

Τόσο η μητέρα όσο και το μωρό στην υπόθεση από τη Γαλλία ανάρρωσαν και είναι καλά.

Ο Άντριου Σέναν, καθηγητής μαιευτικής στο πανεπιστήμιο King's College στο Λονδίνο, συμφωνεί ότι σπάνια τα έμβρυα μολύνονται με Covid-19 από τη μητέρα τους. Ανέφερε βρετανικά στοιχεία για 244 μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν μολυνθεί και το 95% αυτών δεν έφερε ίχνη του ιού στο αίμα του.

«Οι γυναίκες μπορούν να είναι ήσυχες ότι η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις ίδιες ή για το μωρό τους», είπε.