7ος χρόνος, ημέρα 2175η
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Κατεχόμενα: Με μπουλντόζες στο 3,5% της περιοχής των περίκλειστων Βαρωσίων

Κατεχόμενα: Με μπουλντόζες στο 3,5% της περιοχής των περίκλειστων Βαρωσίων

Εργασίες καθαρισμού σε περιοχή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης εκσκαφείς και φορτηγά, υλοποιώντας τις εξαγγελίες Ερντογάν - Τατάρ για άνοιγμα ακόμη ενός τμήματος, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,5% της έκτασης της πόλης.

Σύμφωνα με το κυπριακό μέσο philenews.com τα χωματουργικά μηχανήματα καθαρίσουν τμήμα της λεωφόρου Ανεξαρτησίας, καθώς επίσης και την κάθετη οδό Ερμού, ενώ παραθέτει και βίντεο του τουρκοκύπριου «πρακτορείου ειδήσεων Αμμοχώστου», που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει πως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αφαιρεθεί τα συρματοπλέγματα, ενώ μπουλντόζες, μικρά και μεγάλα φορτηγά, αλλά και υπάλληλοι του «δημαρχείου» Αμμοχώστου και στρατιώτες – κάνουν εργασίες καθαριότητας, αναστήλωσης, χωματουργικές και διόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε πει στις 20 Ιουλίου ότι η «αποστρατικοποίηση» του 3,5% του κλειστού Βαρωσιού ήταν η έναρξη της δεύτερης φάσης της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι, αναφέροντας ότι οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την κίνηση είχε στηρίξει και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν που βρισκόταν στα κατεχόμενα για τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της εισβολής.

Στις 2 Αυγούστου ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ είχε δηλώσει πως το «υπουργικό συμβούλιο» πήρε την απόφαση να καταργήσει για το 3,5% του Βαρωσίου, συνολικής έκτασης 5 τ. χλμ, το "καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής". Ο κ. Σανέρ είχε πει πως στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, οι παλιοί ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή και θα μπορούσαν να ζήσουν υπό την «κυριαρχία της τδβκ», ενώ είχε κάνει λόγο και για περιουσία του ΕΒΚΑΦ σε αυτή την περιοχή, η οποία θα αξιολογηθεί.

Η συγκεκριμένη απόφαση του "υπουργικού συμβουλίου" δεν δημοσιεύθηκε στην "επίσημη εφημερίδα" του ψευδοκράτους, αναφέρει το κυπριακό μέσο.