7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Κατάρ: Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με ΗΠΑ

Κατάρ: Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου

Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους με υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία στη Ντόχα και άρχισαν μια συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι χτες οι Ταλιμπάν κάλεσαν τις ΗΠΑ να μην «αποσταθεροποιούν» την κυβέρνησή τους στην Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των πρώτων άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν, όπως δήλωσε από τη Ντόχα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

«Τους το είπαμε ξεκάθαρα ότι το να προσπαθούν να αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση στο Αφγανιστάν δεν είναι καλό για κανέναν», δήλωσε ο Αμίρ Χαν Μουτακί στο αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhar, σε δήλωση που ηχογραφήθηκε και μεταφράστηκε από το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

«Οι καλές σχέσεις με το Αφγανιστάν ωφελούν όλους. Τίποτα δεν πρέπει να γίνει για να αποδυναμωθεί η σημερινή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον λαό», τόνισε.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται την πρώτη από τις δύο ημέρες των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Κατάρ, της οποίας ηγούνται ο αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος για τη συμφιλίωση του Αφγανιστάν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τομ Γουέστ και η επικεφαλής της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη διεθνή ανάπτυξη Σάρα Τσαρλς.

Υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει επί του παρόντος τις δηλώσεις του υπουργού της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία τον Αύγουστο στο Αφγανιστάν καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονταν από τη χώρα όπου επικρατούσε χάος έπειτα από 20 χρόνια κατοχής.

Ταλιμπάν: Ζήτησαν από ΗΠΑ να άρουν το πάγωμα που έχουν επιβάλει στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ