Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, 11:41

-A +A

Καταλωνία: Κινητοποιήσεις για την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, 11:41
Καταλωνία: Κινητοποιήσεις για την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία
-A +A

Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας έκλεισαν σήμερα μια σιδηροδρομική γραμμή, αυτοκινητόδρομους και οδικές αρτηρίες στη Βαρκελώνη επ'' ευκαιρία της πρώτης επετείου από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας αυτής της Ισπανίας, τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει η Μαδρίτη.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες από μέλη των Επιτροπών Υπεράσπισης της Δημοκρατίας, που ζητούν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας, να έχουν βγει στο δρόμο και να κλείνουν οδικές αρτηρίες.

Η σιδηροδρομική γραμμή μίας ταχείας έχει κλείσει στον σταθμό της Γιρόνας, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, επιβεβαίωσε η εταιρεία σιδηροδρόμων. Από την πλευρά της η υπηρεσία διαχείρισης του οδικού συστήματος επεσήμανε στον ιστότοπό της ότι έχουν σημειωθεί διακοπές της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Α7 μεταξύ Βαρκελώνης και Βαλένθια και στον Α2 που συνδέει την πρωτεύουσα της Καταλωνίας με τη Μαδρίτη.

γφ

Οι Επιτροπές κάλεσαν χθες Κυριακή μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σε διαδηλώσεις με το σύνθημα «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε», ενώ ανάρτησαν και φωτογραφίες από λάστιχα που είχαν τοποθετήσει σε αυτοκινητόδρομους για να διακόψουν την κυκλοφορία. Σύμφωνα με την καταλανική τηλεόραση, οι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχουν κλείσει οδικές αρτηρίες της Βαρκελώνης και της Λερίδα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές φέρνουν στο προσκήνιο τον διχασμό στο στρατόπεδο των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, κάποιοι από τους οποίους, όπως τα μέλη των Επιτροπών, επικρίνουν την περιφερειακή κυβέρνηση του Κιμ Τόρα ότι δεν αμφισβητεί την εξουσία του ισπανικού κράτους.

Εξάλλου το Σάββατο στη Βαρκελώνη σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου τριάντα άνθρωποι.

δφζ

Το CUP, το ακροαριστερό κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ζήτησε στη συνέχεια την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών περιφερειακής κυβέρνησης, του Μικέλ Μπουχ, τον οποίο κατηγόρησε για τα βίαια επεισόδια.

Το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017, τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει η Μαδρίτη και το οποίο προσπάθησε να σταματήσει η αστυνομία με την παρέμβασή της, ακολούθησε στις 27 του ίδιου μήνα η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε θέτοντας υπό επιτήρηση την επαρχία, διαλύοντας το περιφερειακό κοινοβούλιο και αποπέμποντας την περιφερειακή κυβέρνηση, κάποια μέλη της οποίας κατέφυγαν στις Βρυξέλλες. Όσοι έμειναν στην Ισπανία συνελήφθησαν.

Δεκατρείς αυτονομιστές, εκ των οποίων οι έξι ζουν αυτοεξόριστοι, κατηγορούνται για στάση. Η δίκη τους πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα