Καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι την απόφαση Μπολσονάρου να μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι την απόφαση Μπολσονάρου να μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν σήμερα την απόφαση του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου να μετακινήσει από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «παράνομη».

«Είναι ένα προκλητικό μέτρο, που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το μόνο που κάνει είναι να αποσταθεροποιεί την περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χανάν Ασράουι, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών μεταφέρθηκε από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ στις 14 Μαΐου φέτος, μετά την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την 6η Δεκεμβρίου 2017 να αναγνωρίσει την πόλη ως την ισραηλινή πρωτεύουσα – που εξόργισε τους Παλαιστίνιους και τον αραβικό κόσμο.

Η Γουατεμάλα και η Παραγουάη μιμήθηκαν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, αλλά η Ασουνσιόν αντέστρεψε την κίνηση αφού ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες ορκίστηκε πρόεδρος τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου αντέδρασε κλείνοντας την ισραηλινή πρεσβεία στην Παραγουάη.

«Είναι κρίμα πραγματικά που η Βραζιλία προσχώρησε σε αυτή την αρνητική συμμαχία εναντίον του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ασράουι.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου έγραψε χθες στο Twitter: «Όπως είχαμε ανακοινώσει ήδη κατά την προεκλογική εκστρατεία, προτιθέμεθα να μεταφέρουμε την πρεσβεία της Βραζιλίας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».

«Το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε πλήρως», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ίδια ημέρα μια «ιστορική» απόφαση του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ