Ο Τ. Ερντογάν καταδικάζει την «υπέρμετρη βία» στο... Παρίσι

Ο Τ. Ερντογάν καταδικάζει την «υπέρμετρη βία» στο... Παρίσι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε σήμερα την ανησυχία του σχετικά με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές πόλεις τονίζοντας ότι αντιτίθεται στη χρήση «υπέρμετρης βίας» εναντίον των διαδηλωτών.

«Η αταξία βασιλεύει στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αρχής γενομένης από το Παρίσι. Οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες αφθονούν από εικόνες με πυρπολημένα αυτοκίνητα, λεηλατημένα καταστήματα, της βιαιότερης απάντησης της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία τάσσεται κατά «των σκηνών χάους που προκαλούν οι διαδηλωτές και κατά της υπέρμετρης βίας εναντίον τους». Αυτές οι «σκηνές χάους» δείχνουν ότι η Ευρώπη «απέτυχε στη δοκιμασία της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία επεμβαίνει «με τον σκληρότερο τρόπο» στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές.

«Α! Κοιτάξτε λίγο τι κάνουν οι αστυνομικοί εκείνων που επικρίνουν τους δικούς μας αστυνομικούς».

Το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης εξαπλώθηκε στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Δεκάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

«Εκείνοι που υποκίνησαν τα αντιμεταναστευτικά και αντιισλαμικά (κινήματα) για χάρη του πολιτικού λαϊκισμού έπεσαν στην ίδια τους την παγίδα» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα τείχη της ασφάλειας και της ευημερίας δεν κλονίζονται από τους μετανάστες ή τους Μουσουλμάνους, αλλά τους ίδιους τους (Ευρωπαίους) πολίτες», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την ομιλία του κατηγορώντας εκ νέου ορισμένες Ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς δεν αντέδρασαν απέναντι στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

«Αυτοί παρέμειναν σιωπηλοί απέναντι σε εκείνους που επιχείρησαν να χύσουν αίμα και να βάλουν φωτιά στους δρόμους μας» είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ