Καναδάς: H πρώην υπουργός Δικαιοσύνης θα καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής

Καναδάς: H πρώην υπουργός Δικαιοσύνης θα καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά, Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, το πρόσωπο στο επίκεντρο του σκανδάλου το οποίο προκάλεσαν οι καταγγελίες περί απόπειρας επηρεασμού του έργου της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα σπάσει τη σιωπή της, την ώρα που η ομάδα του πρωθυπουργού των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό πασχίζει να εξουδετερώσει αυτή την πολιτική βόμβα, τη σοβαρότερη κρίση της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση των Φιλελεύθερων έχει περιέλθει σε θέση άμυνας αφότου η εφημερίδα Globe & Mail αποκάλυψε, την 7η Φεβρουαρίου, ότι στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου πίεζαν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει προκειμένου ο κατασκευαστικός όμιλος SNC-Lavalin να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο και να αποφύγει μια μακρά, δυνητικά καταστροφική γι'' αυτόν δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας λίβυων αξιωματούχων την εποχή του Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία.

Η επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει ποια πρόσωπα θα καλέσει να καταθέσουν για την υπόθεση. Η βουλεύτρια των Φιλελευθέρων Ίκρα Κάλιντ ανέφερε μέσω Twitter πως θα καλέσει την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ να προσέλθει.

«Σέβομαι την επιτροπή Δικαιοσύνης και θα πάω να καταθέσω», διαβεβαίωσε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, διευκρινίζοντας πως συζητά ακόμα με δικηγόρους τι μπορεί να αποκαλύψει και σε ποιο βαθμό.

Υπογραμμίζοντας τις διαστάσεις του σκανδάλου, μια νέα δημοσκόπηση κατέδειξε πως το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Τριντό, οι Φιλελεύθεροι, πλέον βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους του στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τώρα διατηρούσε -- ισχνό, πάντως -- προβάδισμα.

 

Δημοσκόπηση των Ipsos-Reid που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Global News μετά την παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ υποδεικνύει ότι το ποσοστό των Φιλελεύθερων υποχώρησε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, στο 34%, ενώ οι Συντηρητικοί αντίθετα αύξησαν το δικό τους ποσοστό κατά δύο μονάδες, στο 36%. Κατά τη δημοσκόπηση, αν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε αριθμό βουλευτών ικανό να του εξασφαλίσει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.

Εχθές, περίπου μια βδομάδα μετά την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης, ο πιο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, παραιτήθηκε ξαφνικά, εντείνοντας την πολιτική κρίση στη χώρα

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ