Καμπότζη: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών από έξι ετών και άνω

Καμπότζη: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών από έξι ετών και άνω

Η Καμπότζη άρχισε σήμερα να εμβολιάζει κατά της covid-19 τα παιδιά από έξι ετών, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμη εγκρίνει κανένα εμβόλιο για τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει δεχθεί επαίνους για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, με το 98% των ενηλίκων να έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Καμπότζης.

Σήμερα ο εγγονός του πρωθυπουργού Χουν Σεν ήταν μεταξύ των πρώτων παιδιών που έλαβαν μια πρώτη δόση του εμβολίου της Sinovac κατά της covid-19 στην Πνομ Πενχ.

«Είναι απαραίτητο να το πράξουμε διότι πρέπει να πάρουμε το προβάδισμα» από τον κορονοϊό, τόνισε ο Χουν Σεν.

Οι αρχές της Καμπότζης σκοπεύουν να χορηγήσουν δύο δόσεις του Sinovac στα παιδιά ηλικίας 6 με 12 ετών, καθώς και μια αναμνηστική δόση αργότερα.

Το Sinovac έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 50 χώρες για τη χορήγηση σε ενήλικες, όμως μέχρι στιγμής μόνο η Κίνα το χορηγεί και στα παιδιά. Πρόσφατα οι κινεζικές αρχές άρχισαν να χορηγούν το εμβόλιο στα παιδιά άνω των 3 ετών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών κάτω των 12 ετών δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη.

«Είναι απαραίτητο να διαθέτουμε περισσότερα δεδομένα για τη χρήση διάφορων εμβολίων κατά της covid-19 στα παιδιά προκειμένου να μπορέσουμε να διατυπώσουμε γενικές συστάσεις», τόνισε ο ΠΟΥ.

Παγκόσμια έρευνα για την αποτελεσματικότητα του Sinovac στα παιδιά ηλικίας έξι μηνών με 17 ετών ξεκίνησε την προηγουμένη εβδομάδα. Στην κλινική έρευνα θα συμμετάσχουν 14.000 παιδιά και έφηβοι από τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, την Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

Όμως ο Χουν Σεν απέρριψε τις ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου. «Η Καμπότζη έχει καθήκον να προστατεύσει τους κατοίκους ης και καθήκον να ανοίξει την οικονομία και την εκπαίδευση», τόνισε.

Τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της χώρας όπου υπάρχει μικρός κίνδυνος λόγω της covid-19 επαναλειτούργησαν αυτή την εβδομάδα και ο Χουν Σεν δήλωσε ότι εξετάζεται ένα πιλοτικό σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων της χώρας σε τουρίστες.

Οι επισκέπτες δεν θα υποχρεούνται να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, αλλά θα πρέπει να μένουν σε συγκεκριμένες επαρχίες για τουλάχιστον επτά ημέρες.

ΕΜ