«Καμπανάκι» ύφεσης στη Γερμανία

«Καμπανάκι» ύφεσης στη Γερμανία

Με ύφεση κινδυνεύει η Γερμανία, εν μέσω κλιμάκωσης του προστατευτισμού αλλά και των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, όπως προκύπτει από την έρευνα του Sentix για το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη.

Ο γερμανικός δείκτης επενδυτικού κλίματος έχει βυθιστεί στις μείον 0,7 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, προειδοποιώντας πως «η ύφεση πλησιάζει». Σύμφωνα με τους ειδικούς το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί εν μέσω του εμπορικού πολέμου.

Αν ο δείκτης Sentix, εστιάζει στις απόψεις των επενδυτών και δεν δίνει εικόνα του ευρύτερου οικονομικού κλίματος, θα είναι μια ακόμη αρνητική έκθεση για τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για φέτος στο 0,6%, ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

«Η ελπίδα ότι η φάση της οικονομικής αδυναμίας, που ξεκίνησε το 2018 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2019, φαίνεται να έχει εξαφανιστεί», αναφέρεται στην έρευνα του Sentix.

Η ανησυχία για την οικονομία αντανακλάται ήδη στις αγορές, όπου οι αποδόσεις των 10 ετών στο γερμανικό χρέος είναι στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις για τη δυνατότητα περαιτέρω κινήτρων.