Καμπανάκι για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Οσ. Καβαλά
HRW

Καμπανάκι για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Οσ. Καβαλά

Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) κατά της Τουρκίας σχετικά με τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται σε προδικαστική κράτηση από τον Νοέμβριο του 2017, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Human Rights Watch ( HRW).

Τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις –η Human Rights Watch, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών και το Τουρκικό Πρόγραμμα Υποστήριξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων– υπέβαλαν σύσταση στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου, η οποία θα επανεξετάσει την απόφαση του ΕΣΔΑ για την υπόθεση του επιχειρηματία στις 9-11 Μαρτίου.

Το ΕΣΔΑ ζήτησε την απελευθέρωση του τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν, παρότι το σύνταγμα της Τουρκίας τα υποχρεώνει να το πράξουν.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την Επιτροπή Υπουργών, κατά τη σύνοδό της του Μαρτίου, να καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι δεσμευτικές για την και ότι η αποτυχία εφαρμογής της απόφασης στην υπόθεση του Οσμάν Καβάλας συνιστά σοβαρή παραβίαση που απαιτεί εξαιρετικά μέτρα», δήλωσε ανώτερος συνεργάτης της HRW.

Ο Οσμάν Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός. Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο, δεν αποφυλακίσθηκε, διότι αμέσως ετέθη υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

«Το γεγονός ότι εκείνος είναι ένας πολύ πλούσιος σοσιαλιστής δεν θα έπρεπε να είναι αρκετό για να τον σώσει», είχε πει ο Ερντογάν στις 26 Φεβρουαρίου του 2020.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως επιτεθεί εναντίον του κατηγορώντας τον ότι είναι ο εκπρόσωπος του Σόρος στην Τουρκία και ότι «χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες».