Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας στην βλάβη του αεροσκάφους της Α. Μέρκελ

Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας στην βλάβη του αεροσκάφους της Α. Μέρκελ

Δεν υπάρχει καμία υποψία εγκληματικής ενέργειας σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή για τη Σύνοδο των G20, ανακοίνωσε η γερμανική Πολεμική Αεροπορία.

Αιτία ήταν μια βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας που παρουσιάστηκε μια ώρα μετά την απογείωση, αναγκάζοντας τον πιλότο να προσγειώσει το Airbus A340 στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης. Ο πιλότος δήλωσε πάντως πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών.

 

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Rheinische Post που ανέφερε πως οι αρχές ασφαλείας εξέταζαν το ενδεχόμενο εγκληματικής-τρομοκρατικής ενέργειας. Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι στο σύνολό του το σύστημα επικοινωνίας του κυβερνητικού αεροσκάφους δυσλειτουργούσε, γεγονός που έγειρε μείζον ζήτημα ασφάλειας, αναγκάζοντας τους κυβερνήτες να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένο δορυφορικό τηλέφωνο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής αεροπορίας δήλωσε επίσης ότι το αεροπλάνο δεν είχε εκφορτώσει καύσιμα πριν από την προσγείωση στην Κολωνία, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές.

Η ίδια η Μέρκελ χαρακτήρισε το περιστατικό ως "σοβαρή δυσλειτουργία". Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα για το Μπουένος Άιρε, όπου θα φθάσουν μετά την έναρξη των εργασιών της συνόδου των G20.