Κάλυψη στο «δεξί χέρι» του Τζόνσον - «Δεν έσπασε την καραντίνα» λέει η κυβέρνηση

Κάλυψη στο «δεξί χέρι» του Τζόνσον - «Δεν έσπασε την καραντίνα» λέει η κυβέρνηση

Την διαβεβαίωση ότι ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο στενότερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δεν παραβίασε τις κατευθυντήριες οδηγίες της καραντίνας όταν ταξίδεψε σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων μολονότι είχε παρουσιάσει συμπτώματα της ασθένειας Covid-19 παρείχε η βρετανική κυβέρνηση, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα στις εφημερίδες Guardian και Mirror.

«Επειδή η σύζυγός του είχε μολυνθεί και ήταν ύποπτο κρούσμα κορονοϊού και λόγω της υψηλής πιθανότητας να ασθενήσει και ο ίδιος, ήταν ουσιαστικής σημασίας για τον Ντόμινικ Κάμινγκς να διασφαλίσει ότι το μικρό παιδί του θα λάμβανε την κατάλληλη φροντίδα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η αστυνομία σε καμία φάση δεν μίλησε στον ίδιο ή στην οικογένειά του για το θέμα αυτό, όπως αναφέρεται (σ.σ. από τις εφημερίδες Guardian και Mirror). Οι ενέργειές του ήταν σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον κορονοϊό. Ο κ. Κάμινγκς πιστεύει ότι συμπεριφέρθηκε λογικά και νόμιμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, ο Ντομινίκ Κάμινγκς, στενότερος συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων από το σπίτι του στο Λονδίνο, αφού είχε εμφανίσει συμπτώματα του κορονοϊού, σπάζοντας την καραντίνα. 

Συγκεκριμένα, τις 31 Μαρτίου και ενώ ο Τζόνσον είχε επιβάλλει πανεθνική καραντίνα στις 23 Μαρτίου, η αστυνομία της περιοχής του Ντάραμ, στα βόρεια της χώρας, ενημερώθηκε ότι ο Κάμινγκς βρισκόταν εκεί. «Οι αξιωματικοί επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το εν λόγω άτομο ήταν εκεί και είχε τεθεί σε αυτοαπομόνωση σε ένα τμήμα του σπιτιού». Οι αξιωματικοί «εξήγησαν στην οικογένεια τις οδηγίες σχετικά με την αυτοαπομόνωση και επανέλαβαν τις σχετικές συμβουλές γύρω από τις αναγκαίες μετακινήσεις», σημειώνει η Guardian.

Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, με δεδομένο ότι ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον παραιτήθηκε από σύμβουλος της κυβέρνησης στις 5 Μαΐου, αφού η εφημερίδα Daily Telegraph έγραψε ότι κατά την περίοδο της καραντίνας είχε δεχθεί την επίσκεψη της συντρόφου του. 

Ο Κάμινγκς, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη βρετανική πολιτική σκηνή και ο «εγκέφαλος» της επιτυχημένης εκστρατείας υπέρ του Brexit, έχει τεθεί ήδη στο στόχαστρο των πυρών της αντιπολίτευσης καθότι φέρεται να μετείχε στις συσκέψεις της ανεξάρτητης επιστημονικής ομάδας για την κορονοϊό. 

Το Εργατικό Κόμμα ζήτησε από το πρωθυπουργικό γραφείο να εξηγήσει τι συνέβη. «Ο βρετανικός λαός δεν περιμένει να υπάρχει ένας κανόνας για αυτόν και ένας άλλος για τον Ντόμινικ Κάμινγκς», είπε μια εκπρόσωπος του κόμματος.