8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Καλίν: Δεν κλείνουμε σε Σουηδία και Φινλανδία «την πόρτα ένταξης» στο ΝΑΤΟ

Καλίν: Δεν κλείνουμε σε Σουηδία και Φινλανδία «την πόρτα ένταξης» στο ΝΑΤΟ
Φωτογραφία Αρχείου
AP Images

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ' αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», υπογράμμισε ο προεδρικός εκπρόσωπος.

Ο Ερντογάν εξέπληξε τα μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν ένταξη λέγοντας ότι δεν είναι αδύνατον για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση της συμμαχίας επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν «σπίτι πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Υπενθυμίζεται ότι για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στη Συμμαχία της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, χρειάζεται ομόφωνη στήριξη όλων των μελών της στρατιωτικής συμμαχίας. Κατά συνέπεια, η διαφωνία της Τουρκία έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη σε προσπάθειες αποσαφήνισης της θέσης της Άγκυρας.

Η Σουηδία και ο στενότερος στρατιωτικός εταίρος της, η Φινλανδία, παρέμεναν μέχρι τώρα εκτός ΝΑΤΟ, αλλά οι ανησυχίες τους για την ασφάλεια έχουν αυξηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οδηγώντας τες σε κινήσεις ένταξης.

Η Στοκχόλμη αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ελσίνκι με την υποβολή αίτησης για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία να θεωρείται πιθανή ακόμα και τη Δευτέρα.

Ο Καλίν είπε ότι το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) - χαρακτηρισμένο τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση - συγκεντρώνει πόρους και στρατολογεί στην Ευρώπη και η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοιχτή και αναγνωρίζεται» στη Σουηδία ιδιαίτερα.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε καταστήματα, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλους τύπους παρουσίας του PKK να... υπάρχουν σε αυτές τις χώρες», είπε ο Καλίν.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και στις σουηδικές αρχές», πρόσθεσε. «Φυσικά και θέλουμε να έχουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με τους Σουηδούς ομολόγους μας».

Η Τουρκία, έχει υποστηρίξει επίσημα τη διεύρυνση από τότε που εντάχθηκε στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια. Για χρόνια επέκρινε τη Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το χειρισμό οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία θέλει το ΝΑΤΟ «να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο ορισμένων», διαμήνυσε ο Καλίν.

«Το εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ αναστατωμένο με την παρουσία του PKK και του FETO (Γκιουλενιστές) στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εάν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) ανησυχούν για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική μας ασφάλεια».

«Πρέπει να το δούμε από κοινή οπτική», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η έντονη κριτική της Ρωσίας στη Φινλανδία και τη Σουηδία για τα σχέδιά τους δεν ήταν παράγοντας στη θέση της Τουρκίας.

Πηγή: Reuters