Τραμπ προς κυβερνήτες: «Καλέστε την Εθνοφρουρά για να κυριαρχήσετε στους δρόμους»
Τραμπ προς κυβερνήτες

Τραμπ προς κυβερνήτες: «Καλέστε την Εθνοφρουρά για να κυριαρχήσετε στους δρόμους»

Να καλέσουν την Εθνοφρουρά για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς, πρότεινε σε ορισμένους κυβερνήτες ο Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας τους «να κυριαρχήσουν στους δρόμους». 

«Προτείνω σε κάποιους από αυτούς τους κυβερνήτες που είναι πολύ υπερήφανοι… Μην είστε υπερήφανοι. Ολοκληρώστε τη δουλειά. Θα καταλήξετε να κάνετε πολύ μεγαλύτερο καλό στο τέλος, καλέστε την Εθνοφρουρά. Καλέστε εμένα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Reuters

«Πρέπει να κυριαρχήσετε στους δρόμους. Δεν μπορείτε να επιτρέπετε να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, η Λίζα Μαρκαουσκι, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στήριξε δημοσίως τον πρώην υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την πρόθεση του να βγάλει τον στρατό στους δρόμους λόγω των ταραχών μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

"Ο στρατηγός Μάτις είχε δίκιο, τα όσα είπε ήταν αληθή, απαραίτητα και χρήσιμα" είπε η Γερουσιαστής από την Αλάσκα σε ρεπόρτερ που την ρώτησαν για το θέμα. Η Μαρκάουσκι η οποία θεωρείται εξαιρετικά μετριοπαθής πρόσθεσε ότι "αμφιταλαντεύεται" αν θα στηρίζει τον Τραμπ στο μέλλον.

Η δήλωση της προκάλεσε την οργή του Τραμπ ο οποίος μέσω Twitter απείλησε να μην στηρίξει τη Μαρκαουσκι για την επανεκλογή της. Είναι μια απειλή που εκτοξεύει συνεχώς ο Αμερικανός πρόεδρος θέλοντας να εκφοβίσει υποψηφίους ή εκλεγμένους των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου τα ταχθούν με τη γραμμή του. 

Ωστόσο υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ, η Μαρκαουσκι όπως και ο Γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρομνει δεν θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά στις ενδιάμεσες του 2022, καθώς η θητεία ενός γερουσιαστή στις ΗΠΑ είναι εξαετής. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, ο έλεγχος της Γερουσίας δεν είναι δεδομένος. 

Σημειώνεται ότι ο Μιτ Ρομνει αποκάλεσε την απόλυση του γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Ντόναλντ Τραμπ ως "κίνδυνο για την δημοκρατία."

AP Photo/Evan Vucci

Διαβάστε ακόμα:

- Reuters: Αποσύρονται από την Ουάσινγκτον οι στρατιώτες με απόφαση Έσπερ

- Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων: Δεν ξέρω αν μπορώ να στηρίζω πια τον Τραμπ