Κίνα : «Κάλεσμα» στον Αμερικανό ΥΠΕΞ - Δυσαρέσκεια κατά Βρετανών για την Huawei

«Κάλεσμα» στον Αμερικανό ΥΠΕΞ - Δυσαρέσκεια κατά Βρετανών για την Huawei

 Ότι δεν επιδιώκει να προκαλέσει ή να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβε σήμερα η Κίνα δια στόματος της εκπροσώπου  του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ και κάλεσε την Ουάσινγκτον να δει την χώρα αντικειμενικά και να επιστρέψει στη λογική στις πολιτικές της απέναντι στο Πεκίνο.

Η  Χούα  δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αν οι Ηνωμένες Πολιτείες νομίζουν πως ό,τι κάνει η Κίνα συνιστά απειλή, μια τέτοια στάση θα γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ενώ προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να έλθει στην Κίνα και να επισκεφθεί τη Σιντζιάνγκ ώστε να δει και ο ίδιος ότι δεν σημειώνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή και επανέλαβε την προθυμία της Κίνας να επιμείνει στη συμφωνία, παρά τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον Κινέζων αξιωματούχων και κινεζικών εταιριών.

Η Χούα είπε πως ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να καταπιέζουν και να κάνουν μπούλινγκ στην Κίνα και είπε πως το Πεκίνο πρέπει να δράσει για να απορρίψει και να απαντήσει σε πρακτικές όπως αυτές.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε σήμερα πως η «προκατειλημμένη» απαγόρευση της Huawei  από το βρετανικό δίκτυο 5G έως τα τέλη του 2027  θα οδηγήσει  το Πεκίνο στη λήψη των απαραίτητων μέτρωνγια την υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων των κινεζικών εταιριών.

«Η Κίνα αξιολογεί τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόδωσαν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, χωρίς να επεκταθεί.

Χθες, Τετάρτη, η Κίνα προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πως η απόφασή του να αποκλείσει τη Huawei από το δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G) θα κοστίσει στη Βρετανία ακριβά στον τομέα των επενδύσεων.

Ο Τζόνσον διέταξε προχθές τον αποκλεισμό της Huawei από το βρετανικό δίκτυο 5G έως τα τέλη του 2027, μια απόφαση την οποία η Κίνα θεωρεί ως αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βρετανία έχει χάσει την ανεξαρτησία της στο θέμα της Huawei, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών