Κ. Πουτζδεμόν: Θα επιστρέψω στην Ισπανία αν εκλεγώ ευρωβουλευτής

Κ. Πουτζδεμόν: Θα επιστρέψω στην Ισπανία αν εκλεγώ ευρωβουλευτής

Ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανέφερε ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία σε περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής τον επόμενο Μάιο, όπως έχει προταθεί από το κόμμα του, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως με την ιδιότητά του αυτή θα χαίρει «ασυλίας» σε όλην την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ισπανίας.

Ο ίδιος σημείωσε, στην ίδια συνέντευξη, πως το μέτρο της ασυλίας ξεκινά να ισχύει από τις πρώτες στιγμές που ένας υποψήφιος αναδεικνύεται ευρωβουλευτής, μάλιστα αφ'' ης στιγμής η κυβέρνηση ανακοινώσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Κατά τον ίδιον, «αυτό που είναι σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει αυτήν την απόφαση και να εγκρίνει», μέσω των οργανισμών του «την ισχύ της ασυλίας».

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει εκλεγεί και στο Καταλανικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να διατηρεί δύο έδρες, δήλωσε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την ασυλία του τότε θα σκεφθεί ποια από τις δύο έδρες θα επιλέξει να διατηρήσει. «Εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την εκλογή μου και ενεργοποιήσει την ασυλία μου, σε εκείνη την περίοδο θα αποφασίσω ποια έδρα θα επιλέξω», τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος, που διέφυγε από την Ισπανία στο Βέλγιο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κηρύχθηκαν παράνομες από την ισπανική δικαιοσύνη, πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως σήμερα ζει «ως ένας απόλυτα ελεύθερος πολίτης εντός της ΕΕ» και χαίρει «όλων των πολιτικών του δικαιωμάτων», τα οποία διατηρεί στο «ακέραιο» διότι κατ'' αυτόν «δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό επιχείρημα που να επιτρέπει στο ισπανικό κράτος να τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ