Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, 16:02
Τελευταία ενημέρωση: 16:24

-A +A

JP Morgan: Τα αρνητικά επιτόκια μακροπρόθεσμα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, 16:02
Τελευταία ενημέρωση: 16:24
JP Morgan: Τα αρνητικά επιτόκια μακροπρόθεσμα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες
-A +A

Τα μακροπρόθεσμα αρνητικά επιτόκια έχουν αρνητικές συνέπειες τις οποίες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντιμόν, ενώ επισήμανε τα σημάδια μιας οικονομικής επιβράδυνσης, εκτιμώντας ότι η εμφάνιση παγκόσμιας ύφεσης είναι ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Ο Τζέιμι Ντιμόν, μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για αλλαγή του παιχνιδιού όσο αφορά στην αύξηση του δανεισμού και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στη μείωση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ, υποστήριξε ότι «το έπραξαν, υπό το πρίσμα της διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νομισματικής ένωσης. Εντούτοις, το να καταστούν [τα χαμηλά επιτόκια] μέρος μιας μόνιμης οικονομικής πολιτικής αποτελεί μια πραγματικά κακή ιδέα. Ενέχει κάποιες αρνητικές συνέπειες τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως». 

Σημειώνεται πως ο Ντιμόν συστρατεύεται με μια αυξανόμενη ομάδα οικονομολόγων και επιχειρηματικών στελεχών οι οποίοι εναντιώνονται σε μια τέτοια μακροπρόθεσμη πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, συνεχίζοντας να μειώνουν τα επιτόκια, σε μερικές περιπτώσεις οδηγώντας τα και σε αρνητικό έδαφος.

«Αν το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη καλύτερα να αναθεωρηθούν κάποιες πολιτικές, όχι μόνο για τα αρνητικά επιτόκια, αλλά και στις τοποθετήσεις κεφαλαίων κλπ» ανέφερε ο Ντιμόν, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει το ίδιο να μην συμβεί και στις ΗΠΑ. 

 

Τόνισε, επίσης ότι τα επίπεδα των επιτοκίων δεν είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο αυτή την στιγμή, αλλά η παραπαίουσα επιχειρηματική αξιοπιστία, ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δια της επιβολής δασμών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή. 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα