«Ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς μας» η μετατροπή σε τζαμί
Τ. Ερντογάν για Αγιά Σοφιά

«Ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς μας» η μετατροπή σε τζαμί

Σε νέες δηλώσεις ένα 24ωρο μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για ανάκληση του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας και το διάταγμα που υπέγραψε αμέσως για τη μετατροπή της σε τζαμί προέβη ο Ταγίπ Εντογάν. «Ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν το Αnatolu αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί λέγοντας ότι «λάβαμε αυτήν την απόφαση εξετάζοντας ποια είναι τα δικαιώματά μας, τι θέλει το έθνος μας» και συμπλήρωσε ότι είναι το «αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας, όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού» .

Μάλιστα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική του διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της ισχυρής Τουρκίας».

Απέρριψε μάλιστα τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του. «Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε διάγγελμά του στον τουρκικό λαό μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δίνει το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, που απηύθυνε στον τουρκικό λαό, ο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της η Αγία Σοφία στους πιστούς για λατρεία στις 24 Ιουλίου.

Έως τότε ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται στο σημείο ή να διοργανώνουν διαδηλώσεις προκειμένου να μην εμποδίσουν τις προετοιμασίες για την λειτουργία της ως τέμενος.

Χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «μαργαριτάρι» της Κωνσταντινούπολης και ισχυρίστηκε ότι οι πύλες της θα είναι ανοιχτές για όλους «ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους». Προανήγγειλε ακόμη πως «θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απλώς άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο «παραβιάζει την ανεξαρτησία μας».

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως «όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου», και τόνισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».