Ιταλία: Συμφωνία με ευρωπαϊκά κράτη για την αναδιανομή μεταναστών του Ocean Viking

Ιταλία: Συμφωνία με ευρωπαϊκά κράτη για την αναδιανομή μεταναστών του Ocean Viking

Η Ρώμη ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε μια συμφωνία με ευρωπαϊκές χώρες για να δεχθούν μετανάστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα πλοίο διάσωσης στην Μεσόγειο, στο πρώτο δείγμα γραφής της νέας ιταλικής κυβέρνησης του τρόπου που θα αντιμετωπίσει τα περιστατικά διάσωσης μεταναστών στην Μεσόγειο.

Στο Ocean Viking, το πλοίο που έχουν ναυλώσει οι οργανώσεις SOS Μεσόγειος και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επιβαίνουν 82 άνθρωποι που διασώθηκαν σε πολυάριθμες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης αυτή την εβδομάδα. Το πλοίο συνεχίζει να αναζητεί ένα ασφαλές λιμάνι.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση, που ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα, έχει υποσχεθεί μια προσέγγιση διαφορετική με εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, σε μια αλλαγή από την σκληρή πολιτική του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι που απαγόρευσε την ελλιμενισμό πλοίων διάσωσης που μετέφεραν μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα μετά από μια συνάντηση με τους ανώτατους υπουργούς του ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες» συμφώνησαν να δεχθούν τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking «που θα διασφαλίσει μια γρήγορη και ενδεδειγμένη λύση» για αυτούς.

Ο Νικόλα Τζινγκαρέτι ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος PD, που πλέον συγκυβερνά με το αντισυστημικό κόμμα των Πέντε Αστέρων, είπε με tweet του ότι βρέθηκε μια «θετική λύση» εξαιτίας της εμπλοκής άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμφωνία αυτή και μια εκπρόσωπος της SOS Μεσόγειος δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει λάβει καμία γνωστοποίηση ότι το σκάφος της οργάνωσης μπορεί να δέσει σε ιταλικό λιμάνι.

Το Ocean Viking αυτή τη στιγμή βρίσκεται αποκλεισμένο επί δύο εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Οι μετανάστες εν πλω είναι όλοι Αφρικανοί, ανάμεσά τους 17 ανήλικοι, τόνισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο Σαλβίνι, στην αντιπολίτευση πλέον, προκάλεσε χθες την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την είσοδο στην Ιταλία του Ocean Viking.

«Θα δούμε πως θα συμπεριφερθούν, θα δούμε αν η Ιταλία επιτρέψει να γίνει η μόνη πλατφόρμα αποβίβασης μεταναστών για όλη την Ευρώπη», είπε με tweet του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Renata Brito